Kijken: magische hyperlapse dronevideo van de Franse Alpen

Hyperlapse video’s zijn vaak van zichzelf al betoverend om naar te kijken: door het snelle verstrijken van de tijd zie je dynamiek in de natuur die anders voor het oog verborgen blijft. Als er een drone aan te pas komt bij het maken van de opnamen dan komt daar nog eens een extra dimensie bij, namelijk die van een geleidelijk verplaatsend camerastandpunt. Beide elementen zie je terug in de dronevideo Annecy – Drone in Motion. 

13.000 foto’s

De video werd gemaakt door de Franse fotograaf Yannick Cerrutti. Hij was maar liefst twee jaar bezig met het maken van de opnamen. In totaal gingen er 13.000 dronefoto’s in het project zitten. Voor het schieten van de beelden gebruikte Cerrutti een Phantom 3 Professional en later een Phantom 4 Pro. 

Een groot deel van het werk ging zitten in het stabiliseren van het ruwe beeldmateriaal. Volgens Cerrutti bleken sommige beeldsequenties tijdens de postprocessing helaas niet bruikbaar, waardoor hij opnieuw naar de betreffende locatie moest gaan om beelden te maken. 

Geduld en doorzetten

In een interview met FStoppers vertelt Cerrutti dat het maken van een hyperlapse dronevideo vooral een kwestie van geduld en doorzettingsvermogen is. “Het is best lastig om jezelf te motiveren om uren te rijden en een dag te spenderen aan een opname terwijl je weet dat de kans op een bruikbare fotoreeks misschien 20% is. Alhoewel het vliegen volledig automatisch ging dankzij Litchi kon ik tijdens het maken van de opnamen geen controle uitoefenen op gimbal en camera. Pas thuis achter de computer kon ik zien of de beelden gelukt waren.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier