Pro

Lets bedrijf ontwikkelt drone die windmolens reinigt

Drones komen niet alleen van pas bij het inspecteren van windmolens: ze kunnen ook gebruikt worden voor het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. In Letland is onlangs een proef gedaan met het reinigen van de rotorbladen van een windmolen met behulp van een heavy-lift drone. De leverancier van de drone voorziet ook andere nuttige toepassingen.

Reinigen of de-icing

De drone in kwestie werd ontwikkeld door het Letse bedrijf Aerones. Het systeem bestaat uit een uit de kluiten gewassen drone die middels een slang en een elektriciteitskabel is verbonden aan een truck op de grond. Via de slang wordt een reinigingsmiddel omhoog gevoerd, dat via een op afstand bestuurbare nozzle aan de drone over de wieken wordt gesproeid.

Het systeem kan niet alleen gebruikt worden om de rotorbladen te reinigen: ’s winters kan het systeem ook toegepast worden om ijs van de rotorbladen te verwijderen. In dat geval wordt er een antivriesmiddel over de wieken gesproeid.

Heavy-duty 

Het spreekt voor zich dat de drone flink wat hefcapaciteit moet hebben om een zware slang tot grote hoogte te brengen. De maximale payload van het systeem bedraagt dan ook zo’n 220 kg. Het scheelt dat de drone geen accu’s hoeft mee te torsen: via de elektriciteitskabel wordt de benodigde elektriciteit vanaf de grond aangevoerd. De truck beschikt daartoe over een generator.

Als toekomstige ontwikkeling noemt Aerones-ceo Janis Putrams de mogelijkheid om het uitvoeren van de sproeivluchten te automatiseren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier