DJI voegt ondersteuning voor ProRes RAW en 14 bit CinemaDNG toe aan Zenmuse X7

Goed nieuws voor bezitters van de Zenmuse X7-camera voor de Inspire 2. DJI brengt binnenkort namelijk een firmware-update uit die onder andere ondersteuning voor het Apple ProRes RAW-formaat toevoegt. Ook kan de Zenmuse X7 binnenkort opnamen maken met een kleurdiepte van 14 bits.

ProRes RAW en 14 bit CinemaDNG

Volgens DJI is de ProRes RAW-update vooral van belang voor professionals die de luchtopnamen afkomstig van de Inspire 2 direct in hun ProRes-workflow willen inpassen. ProRes is een door Apple ontwikkelde codec die in de professionele videowereld vaak wordt gebruikt tijdens het monteren van bronmateriaal. Het formaat biedt ondersteuning voor videobestanden in een maximale resolutie van 8K en kan bitrates tot 500 Mbit/sec aan. 

De toevoeging van ProRes RAW als opslagoptie is niet de enige nieuwe feature. De Zenmuse X7 krijgt ook ondersteuning voor 14-bit CinemaDNG in 6K 23.976 fps. Daardoor krijgt de camera een nog groter dynamisch bereik en worden subtiele kleurovergangen nog vloeiender opgeslagen. Ook zijn de prestaties bij weinig licht verbeterd. Met name voor cinematische doeleinden is de 14-bit CinemaDNG-update een uitkomst.

exFAT

Om de grotere bestanden te kunnen opslaan die ProRes RAW en 14-bit CinemaDNG met zich meebrengen heeft DJI ook ondersteuning voor het exFAT filesysteem toegevoegd. Daardoor worden onafgebroken opnamen tot 32 GB in één bestand weggeschreven. Daardoor komt er een eind aan het samen moeten voegen van verschillende bestanden die samen één shot vormen. Zowel Windows als MacOS kunnen overweg met exFAT. 

De fimware-updates worden de komende weken uitgerold. Gebruikers van de Zenmuse X7 kunnen hun camera updaten via DJI Assistant 2 of de DJI Go 4 mobiele app. De nieuwe opnamemodi vergen wel een CinemaDNG licentie. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier