FCC-productlabel bevestigt komst Phantom 4 RTK

Het lijkt er steeds meer op dat DJI nog flink wat plannen heeft met het oude vertrouwde Phantom 4-platform. Niet alleen zit er een stillere Phantom 4 Pro 2.0 aan te komen, ook komt er naar het zich laat aanzien spoedig een RTK-versie van de Phantom 4 (Pro) op de markt. Dat blijkt uit een productlabel met daarop de gegevens van een typegoedkeuring door het Amerikaanse certificeringsinstituut FCC.

Real-Time Kinematic

Real-Time Kinematic (RTK) is een toevoeging op het gebruikelijke GPS-systeem dat zorgt voor de positiebepaling van een drone. Dankzij een extra GPS-ontvanger die nabij de piloot op de grond wordt geplaatst krijgt de drone via het grondstation een correctiesignaal door, waardoor niet alleen de nauwkeurigheid van de positiebepaling sterk wordt verbeterd, ook is de drone dan niet meer afhankelijk van het digitale kompas voor het bepalen van de oriëntatie. 

Met name voor het uitvoeren van inspecties op plekken waar de kans bestaat op elektromagnetische interferentie is RTK een welkome toevoeging. Denk dan met name aan inspecties van installaties in de petrochemie of offshore-industrie. In dergelijke situaties is het niet alleen van belang dat de drone centimeternauwkeurig bestuurd kan worden, maar ook dat magnetische stoorvelden geen invloed hebben op de vluchtuitvoering. 

Matrice 210

Tot nu toe was RTK alleen beschikbaar als toevoeging op de Matrice 210 (de eerder besproken M210 RTK), één van de topmodellen uit het assortiment van professionele drones van DJI. Maar blijkbaar komt RTK nu ook als toevoeging voor het Phantom 4-platform. Daarmee lijkt DJI verder in te spelen op de groeiende vraag naar drones voor het uitvoeren van industriële inspecties, maar dan met een veel lager prijskaartje. En, niet onbelangrijk: de Phantom 4 RTK zou in tegenstelling tot de M210 ook gebruikt kunnen worden onder het ROC-light regime. 

Wanneer DJI de Phantom 4 2.0 en Phantom 4 RTK gaat aankondigen is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk zal dit binnenkort gebeuren, nog voordat er een Phantom 5 aangekondigd gaat worden. Of er van de Phantom 5 ook een RTK-versie komt is ook een vraag die voorlopig onbeantwoord blijft. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier