Pro

Politiedrones steeds vaker ingezet

Sinds de politie is gestart met een proef waarbij drones worden ingezet bij calamiteiten groeit de vraag harder dan het droneteam aankan. Dat zegt woordvoerder Ed Kraszewski in het Dagblad van het Noorden. De vijf drones die de Landelijke Eenheid momenteel bezit worden vooral ingezet voor het maken van overzichtsbeelden bij forensische opsporingszaken en verkeersongevallen analyse.

Experimentele fase

De inzet van drones door de politie bevindt zich nog in de experimentele fase. Afgelopen najaar ging het proefproject van start. Voordat men drones kon inzetten moest er veel werk verzet worden op het gebied van opleidingen en procedures. Net zoals iedere drone-operator mag ook de politie niet boven mensen vliegen en mag er alleen gevlogen worden boven een gebied dat onder controle staat van de politie. Bij slecht weer moeten de drones aan de grond blijven.

Volgens Kraszewski is de vraag naar de drones groter dan het droneteam aankan, waardoor er regelmatig ‘nee’ verkocht moet worden. Bij de inzet van de drone moeten er drie speciaal opgeleide agenten mee: naast de dronepiloot is er ook een camera-operator en een observer betrokken bij iedere drone-operatie. Het team is gebaseerd in Apeldoorn, maar werkt inmiddels door het gehele land. 

Verkeersstromen

Uiteindelijk is het de bedoeling dat het project verder wordt uitgerold. Dan zullen drones mogelijk niet alleen worden ingezet bij calamiteiten, maar bijvoorbeeld ook om verkeersstromen rond evenementen in de gaten te houden, iets waar Rijkswaterstaat eerder ook al mee experimenteerde. De drones kunnen vanwege de strenge regelgeving (alleen bij daglicht en niet boven bebouwing of buiten het zicht vliegen) echter niet bij vermissingen worden ingezet. 

Om aan de groeiende vraag naar de inzet van de politiedrones te kunnen voldoen moeten er volgens Kraszewski eerst nog meer agenten worden opgeleid om met een drone te kunnen vliegen en alle procedures onder de knie te krijgen. Die opleiding duurt zo’n vijf maanden. Ook moet de proef die komend najaar afloopt nog geëvalueerd worden. 

Politiedrones in andere landen

In andere landen wordt er ook door politiekorpsen geëxperimenteerd met het inzetten van drones, met wisselende resultaten. Zo noemde een aantal Britse politieagenten de door hun korps aangeschafte drones ‘weggegooid geld‘. In Frankrijk wordt er daarentegen volop gebruik gemaakt van drones, onder andere tijdens antiterrorisme-operaties.

(coverfoto: Politie.nl)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier