Interview

‘Maatschappelijke potentie van drones blijft grotendeels onbenut door angst in Den Haag’

Ondernemers die innovatieve drone-toepassingen willen ontwikkelen worden teveel afgeremd door te strikte regelgeving als gevolg van angst voor drones bij politici in Den Haag. Daardoor lopen maatschappelijk relevante ontwikkelingen vertraging op en dreigt Nederland ingehaald te worden door het buitenland. Daarvoor waarschuwden drie experts tijdens een paneldiscussie op een evenement over digitale ontwikkelingen.

Luchttaxi’s en 5G

Het interview vond plaats tijdens het event The Digital Dutch, een initiatief van KPN. In de toekomst denkt KPN dat 5G netwerken een grote rol gaan spelen om de drone-revolutie in goede banen te leiden en daarom experimenteert het telecombedrijf met nieuwe toepassingen van drones. Denk daarbij aan het uitvoeren van vluchten buiten het zicht van de operator, of zelfs aan drones die passagiers vervoeren. “Die drones moeten dan niet tegen elkaar botsen en daar zijn betrouwbare netwerken voor nodig,” stelt Jacob Groote van KPN. 

Of luchttaxi’s in de vorm van uit te kluiten gewassen drones binnen afzienbare tijd zullen rondvliegen in Nederland, dat betwijfelt Wiebe de Jager van Dronewatch. “Zo’n toestel ziet er misschien uit als een drone en is ook gebaseerd op drone-technologie, maar het is feitelijk een bemand luchtvaartuig en moet daardoor dus ook voldoen aan de eisen voor bemande luchtvaart. En die zijn nog veel strenger dan voor drones.”

Regelgeving

Iets minder futuristisch maar maatschappelijk zeer relevant zijn toepassingen als het opsporen van reekalfjes in hoog gras voordat er gemaaid wordt of het zoeken naar vermiste personen. Maar ook daar zet de regelgeving nog te vaak een rem op de ontwikkelingen. “Neem het voorbeeld van het zoeken naar vermiste personen. Daarvoor kunnen drones zinvol ingezet worden, alleen houdt de regelgeving zo’n toepassing nog tegen”, aldus Rob Tiebie van DronExpert. 

Die strikte regelgeving is vooral een gevolg van angst voor drones in Den Haag. De Jager: “Ik was laatst aanwezig bij een hoorzitting over drones in Den Haag. Daar ging het vooral over mogelijke negatieve gevolgen voor de privacy, angst voor aanslagen met drones of het gevaar van drones voor het andere luchtverkeer. De maatschappelijke potentie van drones bleef onderbelicht. Men zit heel erg in de kramp om de ontwikkelingen in te dammen en de sector te beheersen.”

Meer mogelijkheden

Op de vraag wat er zou moeten veranderen om de dronesector meer ruimte te geven antwoordt De Jager dat er meer mogelijkheden moeten komen voor bedrijven die aantoonbaar geïnvesteerd hebben in opleidingen, betrouwbare toestellen en procedures om drones in te zetten. Volgens Groote moeten we ook goed kijken wat er allemaal om ons heen in andere landen gebeurt: “We worden ingehaald als we ons hier strak blijven houden aan de regels die er op dit moment zijn.”

Natuurlijk konden we het niet laten om even in de Ehang 216 ‘passenger drone’ te kruipen. Neem ook een kijkje in deze bijzondere drone door onderstaande video te bekijken. Let op: het is een 360º video, dus je kunt letterlijk alle kanten op kijken!

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier