Achtergrond

Terugkijken: EenVandaag-item over ongewenste drones bij Kinderdijk

Gek worden ze van de drones die om hun molens zoemen, de molenaarsgezinnen die op Kinderdijk wonen. Bijna iedere dag is het wel raak, zeker met mooi weer. Soms vliegen de drones zelfs vlak voor de ramen of boven de tuinen. De gemeente kan echter geen droneverbod instellen, want dat conflicteert met landelijke – en binnenkort Europese – regelgeving. EenVandaag sprak met één van de molenaars, met burgemeester Dirk van den Borg van de gemeente Molenwaard en met Wiebe de Jager van Dronewatch. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Terugkijken: EenVandaag-item over ongewenste drones bij Kinderdijk

 • Blijf het appart vinden dat men zich daar bespied voelt door drones maar geen woord over die honderden toeristen die de hele dag foto’s maken.

  Als ik echt mensen wil bespieden dan knal ik wel mijn 300mm op de camera. Zie je veel meer.

  Beantwoorden
 • Helder artikel en wijze woorden van Wiebe en de molenaar: houd rekening met elkaar en vraag toestemming als je in andermans tuin gaat fotograferen. Helaas doen veel mensen dat niet en Kinderdijk is inderdaad een mooi plekje. Taszz heeft ook wel een punt: in Volendam (ik woon er vlakbij) zie ik regelmatig hele hordes toeristen voor alle mooie huisjes foto’s maken door de ramen waar mensen wonen. En ze lopen ook zo tuinen in! Veel toeristen denken dat het daar allemaal staat voor de toerist en beseffen niet dat het echte huizen zijn die echt bewoond worden. Dat zal in Kinderdijk niet veel anders zijn. Mij lijkt het een taak aan de toer-operators om mensen te vertellen dat er mensen wonen en dat ze niet zomaar in tuinen moeten fotograferen, dat helpt al iets.

  Het stukje waar de nieuwslezer vertelt dat ze op meer plekken last hebben van drones begrijp ik, maar kwam erg negatief over. Alsof drones alleen overlast veroorzaken…

  Trouwens, ik heb bij Volendam de molen ook eens op de foto gezet met mijn Mavic Pro, maar dan moet je toch nog best afstand houden voor een mooi totaalshot. Waarom zou je dan dicht bij de molen gaan vliegen? Dat is alleen maar last voor bewoners en dichterbij betekent meer risico voor je drone.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier