Nieuws

‘Drone’ bij vliegveld Nieuw-Zeeland blijkt feestballon

Afgelopen zondag werd het vliegverkeer rond het vliegveld van Auckland (Nieuw-Zeeland) korte tijd stilgelegd nadat er bij de luchtverkeersleiding een melding binnen was gekomen van een drone in gecontroleerd luchtruim. Na kort onderzoek bleek dat het niet om een drone ging, maar om een losgeraakte feestballon. 

Vliegverkeer kort stilgelegd

De melding dat er een drone was gesignaleerd werd rond zes uur ’s avonds lokale tijd gedaan door Air New Zealand. De luchtverkeersleiding greep direct in en liet twee binnenkomende vluchten tijdelijk in een wachtgebied rondcirkelen. Vertrekkende vliegtuigen werden gesommeerd om op de baan te blijven. 

Na enkele minuten bleek echter dat het om loos alarm ging en dat de ‘drone’ in kwestie een ‘relatief grote’ feestballon betrof. “Er was geen sprake van een gevaarlijke situatie”, volgens een woordvoerder van de luchthaven. Het vliegverkeer kwam daarna spoedig weer op gang.

Eerdere meldingen

Het is niet voor het eerst dat in Nieuw-Zeeland het luchtverkeer rond een vliegveld tijdelijk wordt stilgelegd naar aanleiding van een drone-melding. Op 6 april zou er een drone waargenomen zijn op een hoogte van ca. 400 meter, binnen een straal van 5 km van Auckland Airport. Op 25 maart zou een Boeing 777 van Air New Zealand ‘op een haar na’ gemist zijn door een drone. En op 6 maart werd de luchthaven een half uur gesloten nadat er een drone was gesignaleerd in het gecontroleerde luchtruim rond de luchthaven. 

Ook rond andere luchthavens wereldwijd maken piloten regelmatig melding van drones. Alhoewel het de vraag is of al deze meldingen inderdaad drones betreffen zijn er helaas wel degelijk voorbeelden van drones die op grote hoogte in gecontroleerd luchtruim vlogen, zoals deze racedrone in de buurt van het vliegveld van Las Vegas en een Mavic Pro nabij het vliegveld van Tel Aviv. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier