InterviewPro

Nieuw platform brengt dronepiloten in contact met potentiële opdrachtgevers

Een vraag-en-aanbod website voor de dronesector, zo kun je het nieuwe platform Dronelaunch het beste typeren. De website is een initiatief van vier jonge ondernemers en werd onlangs gelanceerd. Dronewatch vroeg het team achter Dronelaunch naar de precieze werking van het platform en naar de motivatie om de website in het leven te roepen.

Wat is Dronelaunch? Voor wie is de website bedoeld?

“Dronelaunch is een online platform dat vraag en aanbod op het gebied van dronebeelden samenbrengt. Op de website kunnen piloten zichzelf aanmelden en kunnen opdrachtgevers zelfstandig een opdracht plaatsen. Dronelaunch.nl is bedoeld voor iedereen met de interesse in dronebeelden, zowel voor particulieren als bedrijven.”

Wat was de aanleiding om deze website in het leven te roepen?

“Wij zijn erachter gekomen dat dronepiloten veelal moeite hebben om aan opdrachten te komen. Daarnaast zijn opdrachtgevers zich veelal onbewust van wat er mogelijk is met drones en hebben zij te weinig vergelijkingsmateriaal. Wat nu gebeurt is dat zij verschillende partijen gaan vragen om offertes om daar een keuze uit te maken. Wat wij doen is dat zodra een opdracht geplaatst is, de opdrachtgever van ons één overzicht krijgt met daarin alle offertes.”

Hoe ziet het team achter Dronelaunch er uit? Wat is het verdienmodel?

“Dronelaunch is opgericht door een team van vier personen. Elk van ons heeft een eigen focus. Op onze website vertellen we meer over ons team. Ons verdienmodel is gebaseerd op een commissie. Wij willen een laagdrempelig platform zijn, vandaar de keuze om met een ‘no-cure no-pay’-systeem te werken.”

Welke eisen worden er gesteld aan deelnemende dronepiloten?

“Alle piloten die zich aanmelden op ons platform moeten minimaal ROC-light gecertificeerd zijn en daarnaast beschikken over de juiste verzekering. Piloten kunnen zichzelf onderscheiden ten opzichte van anderen middels hun portfolio, die ze zelf op hun profielpagina kunnen zetten. Ook kunnen opdrachtgevers beoordelingen en reviews achterlaten.”

Wat zijn jullie plannen voor de nabije en iets verdere toekomst?

“Wij willen dat ons platform een begrip gaat worden in de dronesector. Ons doel is dat dronepiloten zich graag bij ons aanmelden. Dat hopen we te bereiken doordat men zich zonder aansluit- of maandelijkse kosten vrijblijvend kan aanmelden. Daarnaast is het voor een opdrachtgever prettig om in één overzicht meerdere voorstellen te ontvangen. Op basis van de voorstellen en daarbij behorende portfolio’s kan er dan eenvoudig een keuze gemaakt worden.”

Wat zou er volgens jullie moeten veranderen aan de regelgeving om een gezonde dronesector te bespoedigen?

“Meer mogelijkheden voor de ROC-light piloten. Deze regels zijn nu zo streng dat er vrijwel nergens legaal gevlogen kan worden. Dat er regels zijn is goed, maar op deze manier is het, soms, te lastig om je drone voor commerciële doeleinden te gebruiken. Naar ons idee groeit de dronemarkt hard en groeien alle wetten en regels hier niet in mee. Dit moet gaan veranderen om de markt interessant te houden. Toch denken we dat Nederland groot genoeg is voor ons concept. Er wordt steeds meer commercieel gebruik gemaakt van drones en naar onze mening zal dit alleen maar groeien.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier