Brandweer Nederland demonstreert nieuwste first responder-drone bij Space53
Tijdens een evenement bij drone-testcentrum Space53 in Twente heeft Brandweer Nederland in samenwerking met DJI een demonstratie gegeven van een drone uitgerust met de nieuwste warmtebeeldcamera, de Zenmuse XT2. Brandweer Nederland heeft aangegeven de drone te gaan gebruiken om assistentie te verlenen tijdens calamiteiten. Voor het eind van het jaar wil de brandweer een landelijk dekkend netwerk hebben.
Mensen waarnemen
Tijdens de demonstratie werd getoond hoe de nieuwe warmtebeeldcamera in staat is om gelijktijdig een thermische opname als een visueel beeld door te geven aan de operators op de grond. Dankzij de hittezoekende camera kunnen bijvoorbeeld dwars door de rook heen mensen worden waargenomen die met het blote oog niet zichtbaar zijn.
Om ervoor te zorgen dat deze nieuwe technologie daadwerkelijk 24/7 ingezet kan worden tijdens hulpverlening wil Brandweer Nederland voor het eind van het jaar een landelijke vliegdienst operationeel hebben. Daartoe moeten er in alle veiligheidsregio’s getrainde brandweerlieden komen, die opgeleid zullen worden bij dronehub Space53 op vliegveld Twente.
’s Nachts vliegen
Het korps in Twente heeft de afgelopen twee jaar al ervaring opgedaan met de inzet van drones. De toestellen werden onder andere ingezet om brandhaarden op te sporen tijdens een grote uitslaande brand in een bedrijfspand. Daardoor kon de brand veel effectiever bestreden worden. Ook werden de drones ingezet bij twee meldingen van vermiste personen, alhoewel de betreffende personen later elders werden aangetroffen.
Eén van de belangrijkste beperkingen waar de brandweer nu nog tegenaan loopt is het verbod op het vliegen na zonsondergang. Maar volgens Martijn Zagwijn komt ook daar snel verandering in. Volgens hem zijn drones met warmtebeeldcamera’s juist ’s nachts een belangrijk hulpmiddel, omdat er dan een veel beter overzicht verkregen kan worden op de situatie.
Inspecties
De Zenmuse XT2 leent zich volgens DJI ook prima voor het uitvoeren van industriële inspecties. Doordat er vanuit dezelfde camera direct tussen RGB-beeld en infraroodbeeld geschakeld kan worden kunnen eventuele afwijkingen aan installaties veel sneller opgemerkt en nader bestudeerd worden. De XT2 camera werd ontwikkeld in samenwerking met FLIR en kan onder andere onder de Matrice 200 en 210 (al dan niet met RTK) gebruikt worden.
(bron video: DJI)