Pro

Nieuwe inspectiedrone van Airbus scant vliegtuigen automatisch op schade

Vliegtuigfabrikant Airbus heeft een drone gepresenteerd die speciaal bedoeld is voor het inspecteren van vliegtuigen. De drone reduceert niet alleen de tijd die nodig is voor het uitvoeren van een visuele inspectie van een vliegtuig, ook levert de drone betere beelden op dan met reguliere methoden mogelijk is. Ook is een drone-inspectie veiliger. 

Slimme hangar

De drone werd ontwikkeld in het kader van de ‘Hangar of the Future’ (HoF)-visie die Airbus twee jaar geleden in Singapore onthulde. Door de inzet van slimme robots, drones, scanners, camera’s en andere sensoren moeten zowel inspecties als het onderhoud van vliegtuigen uiteindelijk sneller, goedkoper en veiliger gaan verlopen. 

Eén van de innovaties in de slimme hangar is de inspectiedrone, die met name bedoeld is om de bovenste delen van vliegtuigen te inspecteren. Normaal gesproken moet daarvoor een verrijdbaar platform ingezet worden. Het steeds verplaatsen daarvan vergt veel tijd, waardoor een visuele inspectie tot een dag kan duren. De drone brengt dat terug tot ongeveer drie uur, waarvan een half uur voor de vlucht zelf. 

Autonoom

Wie denkt dat er nog een dronepiloot aan te pas komt om de drone zijn inspectierondje om een vliegtuig te laten maken heeft het mis: de drone vliegt geheel autonoom. Daartoe is het toestel voorzien van flight planner software en een op laser gebaseerde vorm van obstakeldetectie. De gehele inspectievlucht wordt automatisch uitgevoerd, waarbij de drone de inspectie stopzet zodra er een obstakel in de weg zit. 

Na afloop van de vlucht worden de beelden van de geïntegreerde hogeresolutiecamera automatisch ingelezen in het digitale onderhoudssysteem van Airbus. De inspecteur kan eventuele afwijkingen snel vergelijken door foto’s van een bepaalde locatie te vergelijken met een digitaal model van het betreffende vliegtuig. De software genereert ook automatisch een inspectierapport.

Vanaf eind 2018 inzetbaar

De inspectiedrone zal in het laatste kwartaal van 2018 ter beschikking gesteld worden aan operators en onderhoudsorganisaties die zich bezighouden met toestellen van Airbus.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier