Haal meer uit je Mavic Air met de filtersets van PGYTECH

Wie serieus aan de slag gaat met het maken van dronevideo’s met behulp van de DJI Mavic Air loopt al gauw tegen een belangrijke beperking aan: de camera van het toestel biedt geen mogelijkheid om het diafragma te regelen. De Filterset UV, ND en CPL van PGYTECH biedt uitkomst. Ook voor dronefotografen is deze set een welkome accessoire.

Ideale belichting

Zoals de gevorderde fotograaf of filmmaker weet heb je voor het bereiken van de ideale belichting drie variabelen om mee te variëren: de sluitertijd, het diafragma en de ISO-waarde. Bij het maken van video-opnamen is de ideale sluitertijd gelijk aan 2x de framerate, om zodoende een mooi vloeiend beeld te verkrijgen. Maar zeker op een dag met fel (zon)licht heeft je camera de neiging om een zeer korte sluitertijd te kiezen met een nogal staccato-achtig beeld tot gevolg.

Normaal gesproken verklein je het diafragma (hoger f-getal) als je de sluitertijd langer wilt maken. Maar wat nu als de camera van je drone geen mogelijkheid biedt om het diafragma in te stellen, zoals bij de Mavic Air het geval is? Dan kun je gebruik maken van neutral density (ND)-filters, ook wel grijsfilters genoemd. Die laten een deel van het licht op een gelijkmatige manier tegen, zodat je op een dag met veel licht toch de sluitertijd kunt verhogen. Op die manier kun je op een heldere dag alsnog de ‘ideale’ sluitertijd van 1/50 bereiken, aangenomen dat je filmt met 25 fps. (Als je filmt met 50 fps dan is de sluitertijd bij voorkeur 1/100.)

De inhoud van de PGYTECH UV, ND en CPL filterset voor Mavic Air

Zes filters

Het merk PGYTECH biedt een zeer compleet filtersetje aan voor de Mavic Air, de Filterset UV, ND en CPL. In een mooi kunststof doosje met een deksel dat magnetisch op z’n plek wordt gehouden tref je zes filters aan: 4 ND-filters, een UV-filter en een circular polarizer. Dankzij die laatste twee filters is het filtersetje niet alleen voor videomakers interessant, maar ook voor dronefotografen die werken met de Mavic Air.

De ND-filters hebben een waarde die varieert van ND4, ND8, ND16 tot ND32. Dat betekent dat je de sluitertijd met respectievelijk een factor 4, 8, 16 of 32 kunt verkleinen, bij een gelijkblijvende ISO- en diafragmawaarde. Een sluitertijd van 1/1600 laat zich met een ND32 filter dus perfect omzetten naar de voor filmdoeleinden ‘ideale’ waarde van 1/50. Is het minder licht en komt de sluitertijd op 1/800 of 1/400? Dan kies je voor ND16 of ND8.

Het UV-filter houdt in principe geen licht tegen, maar kan wel de heiigheid in de lucht tegengaan waar je vooral op warme dagen nog wel eens last van hebt. Bovendien is dit filter ideaal om de cameralens van je Mavic Air te beschermen. De polarizer is ook voor zowel film- als fotografiewerk interessant: je voorkomt er schitteringen en reflecties mee en bovendien worden kleuren verzadigder. Omdat de werking van een polarisatiefilter afhankelijk is van de richting waarop deze op het zonlicht staat kun je dit filter na het aanbrengen met de hand verder draaien tot de gewenste stand.

Wees voorzichtig dat je niets forceert bij het los- en vastschroeven van de filters

Uitvoering en bevestiging

De filters zijn speciaal ontwikkeld voor de Mavic Air. Dat betekent dat ze lichtgewicht zijn en beschikken over schroefdraad, waarmee je de filters eenvoudig op het lensje schroeft. Zeker als je grote vingers hebt dan valt dat nog niet mee; de camera van de Mavic Air is opgehangen aan een delicate gimbal en het is zaak om niets te forceren als je wat kracht zet om het ringetje dat standaard op de camera zit te verwijderen en het filter naar keuze aan te brengen.

Doordat de filters zo klein zijn heb je ook voor je het weet last van vette vingers op het filteroppervlak (zeker als je met de polarizer aan de slag gaat, die voor de goede werking afhankelijk is van de juiste rotatie). Zorg dus dat je een klein poetsdoekje meeneemt. Het is redelijk eenvoudig om te bepalen welk ND-filter je nodig hebt: richt de camera op de horizon en voorkom dat je daarbij de zon in beeld hebt. Lees de waarde voor de sluitertijd af en bereken welke factor je nodig hebt om op (of in de buurt van) 1/50 uit te komen. Kies vervolgens het filter dat het dichtst bij deze factor in de buurt komt.

Het effect van de polarizer (rechterafbeelding) is duidelijk zichtbaar

Praktijktest

Tijdens een test met zonnig weer blijkt de ND32-filter inderdaad prima geschikt om de sluitertijd omlaag te krijgen naar 1/50, met een wat vloeiender beeld tot gevolg. Het UV-filter doet zoals verwacht niet zoveel met het beeld. De polarizer houdt ongeveer één stop aan licht tegen en zorgt inderdaad voor een wat blauwere hemel haaks op de zon en wat diepere kleuren. Het polarisatiefilter is het meest effectief als deze haaks op de zon staat, dan zie je echt dat de hemel een stuk dieper blauwer wordt.

Wat ons betreft is de Filterset UV, ND en CPL van PGYTECH (verkoopadviesprijs: € 99,-) een onmisbare accessoire voor bij je Mavic Air, niet alleen bij het maken van video-opnamen, maar ook voor luchtfotografie. Het is goed om te weten dat er ook andere filtersets te koop zijn, waaronder een setje met alleen de vier ND-filters en een setje met drie ND/polarizers. Onze Mavic Air zal vanaf nu waarschijnlijk standaard met het UV-filter of één van de ND-filters rondvliegen, en op vakantie komt de polarizer goed van pas om het plaatje nog net wat perfecter te maken.

Met dank aan Degreef & Partner voor het beschikbaar stellen van een filterset ten behoeve van deze review.

Avatar foto

Adverteerder

Af en toe lees je op Dronewatch gesponsorde artikelen of advertorials, afkomstig van (of geschreven in opdracht van) externe partijen. Ben je ook geïnteresseerd om een advertorial te plaatsen op Dronewatch? Neem dan contact op.

1 gedachte over “Haal meer uit je Mavic Air met de filtersets van PGYTECH

  • 21 april 2018 om 08:55
    Permalink

    Er wordt een setje filters voor de Mavic Air zeer enthousiast besproken, maar ik man aannemen dat er ook een dergelijk setje voor de Phantom en de Mavic Pro bestaat.
    Volgens Amerikaanse video’s hebben meer voorkeur voor de filters van Polar Pro.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier