Incident met hobbydrone aangezien voor couppoging Saoedi-Arabië

Een hobbydrone die vloog op een plek waar dat niet mocht heeft afgelopen weekend voor flink wat opschudding gezorgd in Riyadh, de hoofdstad van Saoedi-Arabië. Het toestel vloog te dicht in de buurt van het koninklijk paleis, waarop paleiswachters het vuur openden op de drone. Korte tijd werd er zelfs gedacht dat er een couppoging gaande was. 

Geen coup maar drone

De drone in kwestie vloog rond een uur of acht ’s avonds over het veiligheidskordon rond de vertrekken van de 82-jarige koning Salman. Het dienstdoende beveiligingspersoneel twijfelde geen moment en opende direct het vuur op de drone. Het wilde geschiet leidde direct tot speculaties dat er een gewapende staatsgreep gaande was.

Het feit dat de beveiligers zo panisch reageerden op de drone is op zich begrijpelijk. Saoedi-Arabië is immers verwikkeld in een gewapend conflict met de rebellenbeweging in buurland Jemen, en die rebellen hebben wel vaker drones met explosieven ingezet om aanslagen te plegen op Saoedische strijdkrachten. Het koninklijk paleis in Riyadh was ook al eerder doelwit van terroristen.

Strengere regels

Als reactie op het incident heeft de regering van Saoedi-Arabië direct nieuwe regels voor drones aangekondigd. Zo moeten recreatieve dronegebruikers binnenkort eerst een vergunning aanvragen om met hun drone te mogen vliegen. Wie de drone bestuurde die neergeschoten werd bij het paleis is overigens nog niet duidelijk.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Incident met hobbydrone aangezien voor couppoging Saoedi-Arabië

  • 23 april 2018 om 19:38
    Permalink

    Even over Saoedi-Arabië, paniek begrijpelijk, maar wat een slechte schutters.
    Alsof je op een mug aan het vuren bent.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier