Nieuws

Molenaar Kinderdijk dreigt drones uit de lucht te schieten

Een bewoner van één van de historische molens op Kinderdijk in de Alblasserwaard heeft op Twitter gedreigd drones uit de lucht te gaan schieten. Het dreigement werd geplaatst als reactie op een eveneens op Twitter gepubliceerde dronefoto van de molens. 

Afweergeschut

Dat drones niet bepaald geliefd zijn bij de Kinderdijkers komt niet geheel als een verrassing: vorige week nog werd er in EenVandaag aandacht besteed aan de inbreuk op de privacy die veel molenaars ervaren als gevolg van de vele drones die er rondvliegen. Burgemeester Dirk van der Borg van de gemeente Molenwaard gaf in die uitzending aan eventuele overlastgevers via de APV te willen bekeuren. 

Maar voor molenaar Gert-Jan Rozendaal gaat dat nog niet ver genoeg. Op Twitter schrijft hij in een reactie op een tweet met daarin een dronefoto van de molens: “Weer iemand die er niets van snapt. Maar goed, mijn afweergeschut staat klaar! #droneswillbeshot #survivorswillbeshotagain”

Eigengericht

Het wrange is dat de molenaar in kwestie zelf een strafbaar feit zou begaan bij het moedwillig vernielen van andersmans bezit, terwijl dronevliegers in principe gewoon mogen vliegen bij de molens op Kinderdijk, mits men zich aan de algemeen geldende regels houdt (niet boven mensenmenigten vliegen, niet buiten het zicht vliegen). 

Volgens bestaande privacywetgeving dienen dronevliegers tijdens het maken van opnamen de privacy van de bewoners te respecteren. Dat betekent dat men enige afstand moet aanhouden van de molens. In de foto waar de boze molenaar op reageerde was dat echter zeker het geval.

Toerisme

De overlast van drones hangt samen met de groeiende bezoekersstromen richting Kinderdijk. Steeds meer toeristen nemen kleine drones mee en helaas neemt niet iedereen de regels voor het verantwoord vliegen met drones in acht. Het kan echter niet zo zijn dat molenaars dan zelf maar voor eigen rechter gaan spelen, en zeker niet om daarbij geweld te gebruiken. 

Een algeheel verbod op drones bij Kinderdijk is – tot frustratie van de bewoners van de molens – geen optie, aangezien de gemeente geen mandaat heeft om luchtruimbeperkingen voor drones in te stellen. Dronewatch ziet meer in voorlichting aan bezoekers van het gebied en handhaving op toeristen die aantoonbaar overlast veroorzaken, zonder daarbij een heksenjacht te ontketenen op bonafide dronevliegers. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier