Dronefotografie

Nieuwe Hollandse Waterlinie binnenkort vanuit de lucht in VR te bekijken

Hoe kun je een historische verdedigingslinie die zich over een lengte van ruim tachtig kilometer uitstrekt langs prachtige Nederlandse rivier- en polderlandschappen nu beter vastleggen dan vanuit de lucht? Op het toeristische platform Show Me Holland zijn vanaf deze zomer de forten, vestingen en werken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op een wel heel bijzondere manier te bekijken, namelijk door middel van interactieve 360º luchtfoto’s. Dronewatch is mede-initiatiefnemer van het project.

Erfgoed in VR

Volgens projectinitiator Wiebe de Jager is het voor het eerst dat de waterlinie op deze manier wordt vastgelegd. “De forten, vestingen en verdedigingswerken zijn niet alleen prachtig cultureel erfgoed, maar de omgeving is ook nog eens fantastisch mooi. Vanuit de lucht kun je dat extra goed zien. Zeker omdat we gebruik maken van de nieuwste technieken op het gebied van 360º luchtfotografie. Dan kun je als een vogel rondkijken, gewoon vanaf je mobiel en computer of met een VR-bril op.”

Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle forten vanuit de lucht te bewonderen zijn, en dat de kijker als het ware een virtuele vliegreis kan maken langs de historische verdedigingslinie. De eerste forten en vestingen – waaronder vestingstad Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Altena – zijn al gefotografeerd en te bekijken op showmeholland.com.

Via de kaartweergave op Show Me Holland kun je eenvoudig de verschillende locaties van de Nieuwe Hollandse Waterlinie aanklikken

Eigen initiatief

Het project is een eigen initiatief van Show Me Holland en Dronewatch. De initiatiefnemers hopen dat fortondernemers, regionale VVVs en andere betrokkenen de waarde van het project inzien en aanhaken. “We kunnen bij iedere locatie natuurlijk nog meer 360º opnamen of promotievideo’s maken, ook vanaf de grond of in de vestingen. Ook kunnen we locaties extra in het zonnetje zetten via onze social media kanalen, waarmee we tienduizenden mensen bereiken”, licht Chris van Vleuten van Show Me Holland toe.

Volgens Wiebe de Jager van Dronewatch gaat het om een unieke kans om de waterlinie alvast op een bijzondere manier in beeld te brengen. “De Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt in 2019 door Nederland voorgedragen voor UNESCO werelderfgoed als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam. Die status zou dan in 2020 verleend moeten worden. Ongetwijfeld levert dat hernieuwde internationale belangstelling op voor dit gebied.”

Over Show Me Holland

Show Me Holland (www.showmeholland.com) is een website waarop bezienswaardige locaties in Nederland op vernieuwende manieren in beeld worden gebracht. Inmiddels zijn er al flink wat luchtbeelden, 360º fototours en zelfs 360º video’s van toeristische hotspots te zien. Het platform is een initiatief van een een drietal media-ondernemers met een achtergrond in videoproductie en -marketing, drones en 360º media. Partijen als Keukenhof, Stichting Liniebreed Ondernemen, VVV Zuid-Limburg, RBT Heuvelrug en Vallei en Holland boven Amsterdam werken al met het platform samen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier