Defensie plaatst order voor tientallen nanodrones

Het Nederlandse ministerie van Defensie heeft enkele tientallen Black Hornet nanodrones aangeschaft. De drone zal worden ingezet voor het uitvoeren van verkenningsvluchten door eenheden van de landmacht en het Korps Mariniers. De miniscule drone past met gemak in een jaszak en wordt inmiddels wereldwijd door militairen ingezet.

Verkenningen

Ondanks het geringe formaat en gewicht (slechts 18 gram) is de Black Hornet drone tot indrukwekkende prestaties in staat. Het toestelletje kan tot 25 minuten vliegen en kan zowel RGB- als infraroodopnamen maken. Het bereik bedraagt zo’n 1,5 km. Daardoor is de nanodrone ideaal voor het verkennen van vijandelijk gebied. Ook kan de drone ingezet worden tijdens gijzelingssituaties of tijdens gevaarlijke arrestaties. De drone is uiterst stil en is daardoor vanaf zo’n 20 meter afstand amper nog hoorbaar.

De PD-100 Black Hornet drone werd ontwikkeld door het Noorse bedrijf Prox Dynamics. Eind 2016 werd dit bedrijf overgenomen door FLIR, bekend van de thermische camera’s. Het systeem werd specifiek ontwikkeld voor kleinschalige militaire verkenningsmissies, vandaar ook dat de maker de drone aanprijst als zijnde een Personal Reconnaisance System (PRS). 

Voldoende uitontwikkeld

Volgens Defensie wordt de nanodrone inmiddels door meerdere defensieorganisaties gebruikt, waaronder de Britse, Noorse en Duitse krijgsmacht. Inmiddels zou het systeem voldoende uitontwikkeld zijn en zijn de ergste bugs eruit. 

Hoeveel Black Hornets precies zijn aangeschaft door Defensie is niet bekend. Gezien het feit dat één Black Hornet inclusief controller tussen de 30 en 40.000 euro kost zal het al gauw gaan om een bedrag van een paar ton.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier