ProProductnieuws

Phase One lanceert nieuwe lijn professionele camera’s en lenzen voor drone-toepassingen

De Deense camerafabrikant Phase One heeft een nieuwe serie hoogwaardige camera’s en objectieven gelanceerd die speciaal bedoeld zijn voor gebruik in combinatie met onbemande luchtvaartuigen. De iXM-serie bestaat onder andere uit een 50 en 100 megapixel medium-format camera, twee primes en twee zoomlenzen. 

Onderste uit de kan

De nieuwe lijn is gericht op drone-operators die het onderste uit de kan willen hebben als het gaat om aerial imaging. Denk daarbij aan doeleinden als mapping, surveys en inspecties. Daartoe beschikt de iXM 100MP camera over een zeer hoge resolutie van 100 megapixels, gecombineerd met een back-illuminated 33 x 44 mm sensor zodat de camera extra lichtgevoelig is.

Om optimaal te profiteren van de prestaties van de camera heeft Phase One ook een reeks hoge resolutie-objectieven uitgebracht. Het gaat daarbij om fixed-focus 35mm en 80mm lenzen en 80mm en 150mm lenzen met een gemotoriseerde focus. Die laatste twee lenzen lenen zich met name voor inspectietoepassingen, terwijl de primes vooral bedoeld zijn voor mapping en surveys. 

Spatwaterdicht en high-speed

Het camerasysteem kan gebruikt worden in combinatie met verschillende merken en typen RPAS. Zelf biedt Phase One een gemodificeerde M600 Pro van DJI aan, die in principe direct gebruiksklaar is. Zowel camera als lenzen zijn ontwikkeld met uitdagende omstandigheden in het achterhoofd en kunnen wel tegen een stootje. Ook is de optiek spatwaterdicht volgens de IP53-normering. 

De beelden die de camera maakt worden weggeschreven op het XQD high-speed opslagsysteem.  Daarbij zijn framerates tot 3 fps mogelijk, in de hoogste resolutie. Via een HDMI-uitgang kunnen de camerabeelden middels een downlink naar de operator op de grond worden gestuurd. 

Verkrijgbaarheid en prijzen

De camera’s en lenzen uit de nieuwe iXM-lijn komen in juni op de markt. De 100 megapixel camera gaat 32.000 euro kosten, de iXM 50MP krijgt een prijskaartje van 17.000 euro. De lenzen kosten 8.000 euro per stuk. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier