Incident

Hulpdiensten tijdens reanimatie gehinderd door drone

Een drone heeft maandagmorgen hulpdiensten belemmerd die in de Zeeuwse plaats Hulst bezig waren met een reanimatie van een hoogzwangere vrouw. De politie ging direct op zoek naar de bestuurder van de drone en riep getuigen op zich te melden. Inmiddels heeft de bestuurder van de drone zich gemeld bij de politie. Moeder en kind, dat met een spoedkeizersnede ter wereld is gekomen, zijn afgevoerd naar het ziekenhuis.

Traumaheli

Om de vrouw naar het ziekenhuis te vervoeren werd een traumahelikopter ingezet. De traumaheli ondervond echter last van een drone die op de locatie van de calamiteit boven de bebouwing hing. De helikopter kon de landing pas inzetten nadat de drone was verdwenen. 

“Vliegen met een drone boven de bebouwde kom bij een incident waar een traumahelikopter wordt ingezet is gevaarlijk en strafbaar”, schreef de politie in een persbericht. “De politie neemt de zaak dan ook hoog op en vraag te eigenaar van de drone om zich te melden. Ook zijn we op zoek naar getuigen die iets meer over het apparaat kunnen vertellen.”

Niet veel later meldde de verantwoordelijke dronepiloot zich bij de politie.

‘Respectloos’

Op Facebook schrijft één van de betrokken agenten het volgende over het voorval: “Het ergste van alles was nog een persoon die het wel heel graag van dichtbij wilde zien en zijn/haar drone liet vliegen om alles van lekker dichtbij te kunnen filmen. Daar kan ik als hulpverlener met mijn pet niet bij, wat respectloos. Kort na de ontdekking van de drone, die zelfs boven de hulpverleningsvoertuigen vloog, hoorde ik in mijn porto dat de helikopter bemanning ook de drone had gespot en zij vertelden dat zij niet kon landen zolang die drone hen in gevaar bracht. Helaas was de eigenaar van de drone niet zo sportief om zichtbaar aanwezig te zijn, ik had hem graag meegenomen naar het politiebureau.”

Daar werd later aan toegevoegd: “Krijg net het bericht dat de piloot van de drone bekend is! Laten we hier van leren en deze wijsheid verspreiden ipv een FB-hetze tegen deze persoon op te zetten, daar hebben we allemaal veel meer aan.”

Bekijk ook het item dat EditieNL maakte over het incident:

(coverfoto: Flickr)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Hulpdiensten tijdens reanimatie gehinderd door drone

 • Uiteraard onacceptabel om te blijven vliegen wanneer er een traumahelikopter in de buurt is. Deze persoon heeft duidelijk geen gezond verstand en verpest het voor de rest die zich wel aan de regels houdt. Echter vind ik het wel bijzonder, dat er de volgende dag een artikel in de krant stond waaruit bleek dat de helikopterpiloot de drone helemaal niet had opgemerkt, en dat er helemaal geen sprake was hinder. Pas achteraf bleek dat er een drone rond vloog. Ik quote: ,,Achteraf zagen we op een foto dat er een drone achter de traumahelikopter vloog. We hebben daarvan melding gemaakt bij de autoriteiten” https://www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/piloot-van-traumaheli-die-maandag-hulp-verleende-in-hulst-zag-drone-zelf-niet~ad4fed2a/
  Media hype. De schade is alweer gedaan. Drones opnieuw in een slecht daglicht gesteld.

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Ik las dat artikel ook. Maar één van de betrokken agenten schreef op Facebook dat er wel degelijk sprake was van hinder (zie ook de link in het artikel). Jammer dat er zoveel onduidelijkheid is over het incident, maar ik ben met je eens dat het hele verhaal niet bepaald positief uitpakt voor de dronesector.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier