Duitse kustwacht gaat drones inzetten om zwemmers te redden

Zwemmers die komende zomer in de Oostzee in de problemen komen, worden wellicht gered door drones. De kustwacht van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern krijgt namelijk de beschikking over speciale reddingsdrones die in geval van nood drijfmiddelen kunnen afwerpen. 

18 drones

Volgens een woordvoerder van de DRK-Wasserwacht zijn de drones niet bedoeld als vervanging van de traditionele kustwachten. In noodgevallen kunnen de toestellen echter sneller bij zwemmers in nood geraken. De drones kunnen compacte drijfmiddelen afwerpen die zich bij contact met water automatisch met lucht vullen. Slachtoffers kunnen zich daaraan vastklampen totdat de reddingsbrigade ter plaatse is.

In totaal krijgt de Duitse kustwacht de beschikking over 18 drones, van het type DJI Inspire 1. Deze worden ingezet bij een aantal populaire stranden aan de Oostzee en bij een paar grote meren. De toestellen hebben een topsnelheid van 85 km/uur en zijn voorzien van een camera, zodat de bestuurder op afstand kan zien waar de reddingsboei afgeworpen moet worden.

Australië

In Australië hebben een tweetal jonge zwemmers hun leven te danken aan een drone. Tijdens een oefening met een pas opgeleverde reddingsdrone kreeg de kustwacht aldaar een melding van een noodgeval. De dienstdoende reddingswerkers twijfelden geen moment en stuurde direct hun drone op het duo af. Zo’n anderhalve kilometer verderop gooide de drone zijn reddingsboei af, waarna de jongens veilig op het droge gebracht konden worden. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier