Amerikaanse overheid geeft dronebedrijven meer mogelijkheden

Het Amerikaanse ministerie van Transport geeft tien bedrijven die drones in willen zetten voor hun bedrijfsvoering of voor het verbeteren van werkprocessen binnenkort meer mogelijkheden. Zo mag Apple drones gaan gebruiken voor het verbeteren van kaartdienst Maps en mag FedEx drones gaan inzetten om pakketjes te vervoeren. Uber wil een zelfstandig vliegende luchttaxi testen.

Boven mensen en bebouwing

Onder de bedrijven die meer ruimte krijgen om professionele toepassingen voor drones in de praktijk te ontwikkelen zijn naast Apple, FedEx en Uber ook techgiganten Intel, Google-moederbedrijf Alphabet en Microsoft. Amazon en DJI vissen naast het net: die hebben wel plannen ingediend bij het ministerie, maar die zijn afgewezen. In totaal hadden 149 bedrijven een aanvraag gedaan om mee te doen aan het testprogramma.

Als onderdeel van het testprogramma krijgen de deelnemende bedrijven meer mogelijkheden om met drones te vliegen. Denk daarbij aan het vliegen boven mensen en bebouwing of het ’s nachts uitvoeren van dronevluchten. Daardoor komen toepassingen als drone delivery, inspecties met behulp van drones, het inzetten van drones voor search&rescue en zelfs personenvervoer weer een stuk dichterbij.

Veiligheid en privacy

Om de nieuwe toepassingen veilig te kunnen uitvoeren dienen de bedrijven zich wel strikt aan de voorgelegde procedures en protocollen te houden. Ook op het gebied van privacy moeten de bedrijven zorgvuldigheid in acht nemen. Zo zullen de drones die voor Apple gaan vliegen om informatie te verzamelen voor het verbeteren van kaarten automatisch kentekens en gezichten blurren.  

(coverfoto: Airbus)

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!