Nieuws

Israelisch leger gebruikt drone om traangas te verspreiden

De protesten aan de grens Gaza-Israël hebben niet alleen tientallen mensenlevens gekost, ook was er sprake van een nieuwe zorgwekkende vorm van crowd control. Het Israëlische leger zette namelijk een drone in die traangasgranaten tussen de demonstranten liet vallen. Per vlucht neemt de drone 12 granaten mee.

Op afstand

Het gebruik van traangas om demonstranten uit elkaar te verdrijven is geen nieuw fenomeen in het voortslepende conflict tussen Israel en Palestina. Nieuw is echter de manier waarop het traangas naar de tegenstander wordt gebracht: daarvoor zet het leger van Israel nu een fikse multirotor in, uitgerust met meerdere traangasgranaten.

Op videobeelden is te zien hoe de drone vanaf flinke hoogte boven de menigte hangt en dan een dozijn capsules loslaat, waarop de demonstranten in paniek uit elkaar stuiven. Dankzij de nieuwe methode om de capsules te droppen kunnen Israëlische militairen het traangas veel verder over de grens brengen dan met normale granaatwerpers mogelijk is. 

Zorgwekkend

De nieuwe manier van crowd control is op zijn minst zorgwekkend te noemen. Nu gaat het nog om relatief onschuldig traangas, maar je hoeft weinig fantasie te hebben om te bedenken wat er nog meer aan een drone gehangen kan worden. De technologie is bovendien niet alleen toegankelijk voor militairen: de drone in kwestie betreft een commercieel verkrijgbare multirotor. 

Het grensconflict kostte enkele tientallen mensen het leven en ruim 2.400 mensen raakten gewond. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier