‘NK Drone Race trekt meer belangstelling dan vorig jaar’

Onlangs vond de eerste kwalificatiewedstrijd van het NK Drone Race plaats, en op 19 mei vindt het tweede ranking toernooi plaats, van de in totaal zeven wedstrijden. Volgens organisator KNVvL trekt de sport veel meer belangstelling dan vorig jaar, en is drone racing duidelijk aan een opmars bezig in Nederland.

Meer belangstelling

Volgens de voorzitter van de KNVvL subcommissie drone racen is er veel meer belangstelling voor het drone racen dan vorig jaar. “Nog voordat de inschrijving sloot zaten we al vol. Er is veel aanwas van dronepiloten in alle leeftijdscategorieën. Veel jongeren, maar ook mensen van boven de dertig. We zien ook dat er meer piloten van buiten de Randstad meedoen. Dit jaar doet er ook een dame mee, en dat ook vrouwen kunnen racen bleek wel uit de overwinning die een elfjarig meisje onlangs behaalde tijdens een open World Cup race in China.”

Voor de KNVvL is de aanwas van nieuwe vliegers fijn, want daardoor groeit de Afdeling Modelvliegsport als kool. “Iedereen die meedoet aan de races wordt immers ook lid van de KNVvL. Dat is nu eenmaal een vereiste. En dankzij het drone racen raakt de KNVvL een beetje haar stoffige imago kwijt.”

Live streaming

Ook dit jaar wordt het NK op verschillende modelvliegterreinen in Nederland georganiseerd. Alhoewel er in Nederland normaal gesproken niet met een videobril op met een drone gevlogen mag worden, is het dankzij een speciale ontheffing van de ILT toch mogelijk om first person view te vliegen: essentieel voor het drone racen. “Met het organiseren van het NK Drone Race laat de KNVvL zien dat deze vorm van sport op een veilige manier kan worden beoefend. In de aankomende Regeling modelvliegen zal dit ook zichtbaar worden.”

Nieuw is dat de wedstrijden dit jaar voor het eerst live gestreamd worden. Daar komt heel wat bij kijken. “Het analoge videosignaal van de racers moet worden omgezet naar een digitale HD videostream. Dit jaar nog willen we ook met speciale tracking camera’s de drones in beeld houden terwijl ze voorbij vliegen. Het mooiste compliment kregen we onlangs toen iemand een korte reactie plaatste: ‘Het werkt’. Daar was ik heel blij mee. Met deze nieuwe technieken en samenwerking met diverse bedrijven zal het NK Drone Race uitgroeien naar hét drone racing evenement van Nederland en geven hiermee aan dat Nederland klaar is om een EK of WK te organiseren.”

Scholen en bedrijven

Het drone racen trekt ook de aandacht van andere partijen. Zo willen veel scholen en bedrijven samenwerken met de KNVvL, want de dronepiloten vormen voor hen een interessante doelgroep. Op dit moment worden plannen uitgewerkt om deze groep jongeren te helpen bij het doorstromen van hobbypiloot naar beroepspiloot. En hiermee zal dan gehoor worden gegeven aan de toenemende vraag voor beroepspiloten met technische kennis en ervaring.

De finale van het NK drone racen wordt in ieder geval een groot evenement. “Hiervoor is de organisatie alles voor aan het voorbereiden, maar voorlopig is het nog even een verrassing wat er gaat gebeuren en houden we de plannen nog even stil.”

Uiteindelijk zal er zelfs in november van dit jaar een Nederlandse delegatie afreizen naar China, om daar deel te nemen aan het WK drone racen. Maar voorlopig moet er eerst nog in Nederland flink wat geracet worden. Daarbij staat Dennis Mennema (DroneDFPV) aan kop: hij won de eerste rankingwedstrijd die plaatsvond bij Modelvliegsport Oosterhout.

Volgende wedstrijd

De volgende kwalificatiewedstrijd vindt op zaterdag 19 mei plaats bij modelvliegclub The Hawks in Vught. heb je interesse om dit evenement bij te wonen of wil je mee racen? Kijk dan op www.nkdronerace.nl voor meer informatie.

Avatar foto

Adverteerder

Af en toe lees je op Dronewatch gesponsorde artikelen of advertorials, afkomstig van (of geschreven in opdracht van) externe partijen. Ben je ook geïnteresseerd om een advertorial te plaatsen op Dronewatch? Neem dan contact op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier