Peuter verwond door neerstortende drone in Groningen

Een drone die plotsklaps uit de lucht kwam vallen heeft afgelopen woensdag een peuter verwond die bij een kinderdagverblijf buiten aan het spelen was. Dat meldt Het Dagblad van het Noorden. De politie heeft inmiddels de eigenaar van de drone weten te achterhalen. 

‘Uit het niets’

Volgens het kinderdagverblijf kwam de drone uit het niets uit de lucht vallen. Het kind hield een gekneusd voetje over aan het incident en moest daarvoor bij een dokter behandeld worden. Na een buurtonderzoek kon achterhaald worden wie verantwoordelijk was voor de drone. 

De kans is groot dat de bestuurder van de drone bekeurd wordt. “Een drone mag niet boven bebouwing vliegen en geen mensen in gevaar brengen. Hier zijn beide regels overtreden,” stelt politiewoordvoerder Anne van der Meer tegenover DVHN. 

Educatie

Zowel recreatieve als professionele dronepiloten mogen niet met een drone boven aaneengesloten bebouwing vliegen. Veel hobbypiloten zijn echter niet op de hoogte van de regels voor het vliegen met drones. Dronewatch pleit daarom al langer voor verplichte educatie aan mensen die recreatief gebruik maken van een drone, om incidenten zoals deze te voorkomen. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Peuter verwond door neerstortende drone in Groningen

 • 25 mei 2018 om 15:20
  Permalink

  Waarom de ongelukken met drones aandikken en een stuntende piper cub met 2 doden hoor je niks van.
  Door deze manier van drone ongelukje hoe ernstig ook en heel frustrerend voor die gene die er mee te maken hebben. maar dat gebeurt nu eenmaal ongelukjes met auto’s hoor ook niks van hoe ernstig ook.
  Dus graag geen negatieve berichtgeving plaatsen, helpt alleen maar de tegenstanders van de drones.

  Met Vriendelijke groet Jan klarenbeek

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   25 mei 2018 om 15:24
   Permalink

   Hallo Jan, op Dronewatch worden in principe alle ontwikkelingen en nieuwsfeiten gepresenteerd, de positieve verhalen, maar ook de negatieve kanten. Zolang een ongeval met een drone nog iets bijzonders is kunnen we dergelijke berichtgeving niet negeren, dat zou struisvogelpolitiek zijn. Bovendien is het verontrustend dat er blijkbaar nog steeds door mensen boven bebouwing wordt gevlogen. Ook deze berichtgeving draagt hopelijk bij aan bewustwording als het gaat om regels en het feit dat drones zomaar uit de lucht kunnen vallen.

   Beantwoorden
 • 25 mei 2018 om 22:33
  Permalink

  Hallo Wiebe,
  Twee weken geleden was ik aan het fotograferen met mijn nieuwe DJI 4 phantom toen deze zonder enige waarschuwing uit de lucht viel. Gelukkig boven een weiland, een deuk in de grond en de drone total-loss.
  Via DJI de flightrecord laten evalueren. Blijkt een electronische storing te zijn geweest. Technisch mankement, niet pilot error.
  Ik ben het helemaal eens met niet vliegen boven mensen en gebouwen, deze drone had iemand kunnen verwonden or erger. Beginnende drone piloten zijn te naief en weten niet goed wat er kan gebeuren. Ik heb heel veel geluk gehad.
  Ton

  Beantwoorden
 • 15 september 2018 om 19:35
  Permalink

  Bewijst maar weer dat we de regels gewoon moeten volgen. Een klein beetje stout op sommige verlaten plekken moet kunnen, maar niet anderen in gevaar brengen met deze mooie hobby.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier