Nieuws

Uber toont vliegende taxi van de toekomst

Als het aan Uber ligt worden passagiers van de taxidienst in de toekomst niet alleen door zelfrijdende auto’s vervoerd, maar ook door vliegende luchttaxi’s. Om die toekomst wat tastbaarder te maken heeft het bedrijf conceptschetsen vrijgegeven van het Common Reference Model, een soort uit de kluiten gewassen bemande drone. 

UberAir

Helemaal science fiction is het idee van elektrisch aangedreven luchttaxi’s niet. Ehang heeft immers al een prototype werkend en ook het Duitse Volocoper timmert hard aan de weg met haar levensgrote VTOL multirotors. Toch is het niet bepaald realistisch om te verwachten dat dergelijke toestellen op korte termijn door het luchtruim zoeven om passagiers te vervoeren. Voor het zo ver is moet er nog wel flink wat gebeuren, niet alleen op het gebied van de luchttaxi’s zelf, maar ook op het vlak van ondersteunende infrastructuur en natuurlijk de regelgeving.

Desondanks denkt Uber al in 2020 met een commerciële luchttaxidienst te starten, genaamd UberAir. Die dienst moet in twee Amerikaanse steden van start gaan: Dallas-Fort Worth en Los Angeles. UberAir moet het gat opvullen tussen vervoer op de grond en traditioneel luchtvervoer, zeg maar de ritten van tussen de 50 en 150 km.

Common Reference Model

Om verschillende partijen uit de luchtvaartindustrie op weg te helpen werd onlangs het Uber Elevate congres gehouden. Daar werd een conceptschets gepresenteerd van de luchttaxi zoals Uber die voor zich ziet: het Common Reference Model, een soort standaardontwerp waar fabrikanten op kunnen voortbouwen en variëren.

Dit luchtvaartuig moet in staat zijn om zo’n 100 kilometer te vliegen op een hoogte van zo’n 600 meter. Aanvankelijk moet het toestel nog door een piloot bestuurd worden, later zouden de luchttaxi’s zelfstandig moeten kunnen vliegen. De toestellen worden elektrisch aangedreven en opladen zou slechts 5 minuten in beslag nemen.

Revolutie

Of het Uber inderdaad lukt om in 2020 een vliegende taxidienst in gebruik te kunnen nemen valt nog te bezien, maar hoe dan ook gaan nieuwe lichte materialen en betere accu’s volgens experts voor een revolutie in het personenvervoer zorgen. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier