Reekalfjes opsporen met drone niet toegestaan bij Lage Vuursche (+update)

Het leek zo’n goed idee: reekalfjes vanuit de lucht opsporen door middel van drones met warmtebeeldcamera’s, om te voorkomen dat de dieren aan flarden worden gescheurd door maaimachines. Maar bij Lage Vuursche moet de drone aan de grond blijven staan, meldt RTV Utrecht. Het gebied is namelijk een nofly-zone, en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) kan naar eigen zeggen geen ontheffing verlenen. 

Grasland scannen

De komende maanden wordt er door het gehele land volop gemaaid door boeren. Ieder jaar sterven er daardoor veel pasgeboren reetjes, die zich voor de maaimachines verschuilen in het hoge gras. Diverse natuurbeheerorganisaties maken inmiddels gebruik van drones met thermische camera’s om de beesten te signaleren voordat er gemaaid wordt. Ook Wildbeheereenheid Lage Vuursche beschikt sinds kort over zo’n drone.

Volgens boswachter Jan Vos is de drone ideaal om snel een stuk terrein mee te scannen. “In een paar minuten heb je een heel weiland afgezocht. De coördinaten worden ingevuld voor die drone, dat ding gaat omhoog en hij werkt het stuk af. En je kunt op een laptop meteen zien of er iets ligt”, zegt Vos tegen RTV Utrecht. Volgens Vos is de inzet van een drone veel doelmatiger dan het handmatig zoeken met vrijwilligers. 

‘Geen ontheffing mogelijk’

Er is echter een kink in de kabel: rond Kasteel Drakensteyn en Paleis Soestdijk is een permanente luchtruimsluiting van kracht, die bedoeld is om pottenkijkers in de lucht weg te houden van de koninklijke familie. Die zone verhindert ook dat er legaal met drones gevlogen mag worden bij Lage Vuursche en een deel van de Baarnse bossen, ook al blijft men redelijkerwijs ver genoeg van de (voormalig) residentiële paleizen vandaan en vliegt men niet hoger dan 30 meter.

Een ontheffing krijgen voor het uitvoeren van dronevluchten in het gebied is niet mogelijk: volgens een woordvoerder van de ILT voorziet de luchtvaartwet niet in een ontheffingsmogelijkheid. “Zelfs al zou je dat operationeel-technisch gezien mogen, de wet staat het niet toe.”

Alleen bemand luchtverkeer

Alleen voor bemand luchtverkeer zijn er ontheffingsmogelijkheden, blijkt uit nader onderzoek van Dronewatch. Eerder gaf de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu wel een ontheffing af voor het maken van luchtopnamen in het betreffende gebied, voor het maken van filmopnames voor het televisieprogramma ‘De Rekenmeesters’. Daarbij moest men een minimale vlieghoogte van 1.000 voet (ca. 300 meter) aanhouden, en diende de piloot ‘vrij te blijven’ van Drakensteyn.

In nofly-zone EHP25 mag niet met drones gevlogen worden. Bron: vliegjedroneveilig.nl/kaart

Update (25-5-2018)

Uit een nagekomen reactie van de ILT blijkt dat de nofly-zone EHP25 afgelopen voorjaar een stuk kleiner is geworden, namelijk een cirkelvorming gebied met een straal van ca. 1,85 km rondom Kasteel Drakensteyn, GPS coördinaat: N52.179989, E5.227154. Helaas is de kaart op de website van het Kadaster nog niet aangepast. Dronewatch zal er in overleg met Aeret voor zorgen dat de kaart op Vliegjedroneveilig.nl zo snel mogelijk wordt aangepast. Hoe dan ook zijn ontheffingen op deze luchtruimsluiting niet mogelijk, benadrukt de ILT. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “Reekalfjes opsporen met drone niet toegestaan bij Lage Vuursche (+update)

 • 23 mei 2018 om 06:00
  Permalink

  De EHP25 is dit voorjaar verkleind tot een cirkel met een straal van 1nm rond kasteel Drakensteijn. De beschikking met ontheffing verwijst naar een ontheffing uit 2011 (!). De regelgeving is sinds 2011 meerdere keren gewijzigd. Ontheffingen zijn binnen de huidige regelgeving voor niemand mogelijk.

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   23 mei 2018 om 09:00
   Permalink

   Hallo Antoinette, dank voor je reactie. Ik pas het artikel hier direct op aan, en ik zal er in overleg met Aeret voor zorgen dat de kaart op vliegjedroneveilig.nl aangepast wordt. Je reactie roept wel een aantal vervolgvragen op:
   – Waarom is de kaart op de website van het Kadaster nog niet aangepast? Dit is voor de meeste dronevliegers toch de min of meer officiële bron van informatie als het gaat om nofly-zones (en ja, ik weet dat er geen rechten ontleend kunnen worden aan die kaart)
   – Is tegenover RTV Utrecht ook duidelijk gemaakt dat EHP25 recentelijk een stuk minder omvangrijk is geworden? Toch wel een belangrijke nuance.
   – Je zegt: “Ontheffingen zijn binnen de huidige regelgeving voor niemand mogelijk.” Dat is correct, zeker vanuit de positie van het ILT. Maar dan vraag ik me af of er niet op politiek niveau ingegrepen kan worden. Zoals ik wel vaker zeg: zo’n nofly-zone houdt kwaadwillenden of mensen die geen idee hebben van regels echt niet tegen. Goedwillenden (zoals in dit voorbeeld) worden er wel door gehinderd. Dat is toch de omgekeerde wereld? Ik vind dat hier verandering in moet komen. Naïef misschien (we hebben het hier immers over luchtruimindeling, niet bepaald het meest dynamische stukje wetgeving), maar ik zal deze mening bij tijd en wijle blijven verkondigen.

   Beantwoorden
 • 25 mei 2018 om 01:45
  Permalink

  Ik vraag me af welk gebied nu exact bedoeld wordt voor “Ontheffingen zijn binnen de huidige regelgeving voor niemand mogelijk.” de lange rechthoek zoals nog (nog) aangegeven of het nieuwe gebied rondom Drakesteyn? Wederom een gevalletje ‘lekker duidelijk’ 😉

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   25 mei 2018 om 10:10
   Permalink

   Nee, het gaat daarbij om die kleinere cirkelvormige nofly-zone. Die rechthoek is dus niet meer van toepassing, alleen is die wijziging nog niet doorgevoerd op de website van het Kadaster. De kaart op Vliegjedroneveilig.nl wordt volgende week aangepast.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier