Bouw je eigen robotdrone met deze DIY-grijperkit

Heb je altijd al een vliegende robot willen hebben, die je bijvoorbeeld een handdoek aan komt geven als je in het zwembad ligt of waarmee je vanuit je luie stoel rotzooi uit de tuin kunt verwijderen? Dan is de Drone Claw zelfbouwkit iets voor jou. Met wat knutselwerk rust je een Mavic Pro uit met een grijper die je op afstand kunt bedienen. 

Servogestuurde robothand

De Drone Claw is niet veel meer dan een 3D geprinte robothand die door middel van een servo geopend en gesloten kan worden. De grijper werd ontwikkeld voor gebruik in combinatie met de Mavic Pro. Doordat de grijper aan de achterzijde van het toestel wordt bevestigd zullen de vision positioning-sensoren van de drone in principe gewoon blijven werken. 

Door slim gebruik te maken van het feit dat je de front leds van een Mavic Pro naar wens aan- en uit kunt zetten is het mogelijk om de grijper op afstand te bedienen, vanuit de DJI Go 4-app. Dat wordt bereikt door het licht van één van de leds op een lichtsensor te laten schijnen, die in verbinding staat met de controller van de microservo. Als de leds aan staan is de grijper open, bij het dimmen van de verlichting sluit de robothand. 

Kleine kilo vervoeren

Volgens de bedenkers van de Drone Claw kun je met een Mavic Pro zo’n kleine kilo aan goederen vervoeren (maar dan zit je wel tegen de grenzen van wat de Mavic Pro nog aankan, echt stabiel zal de drone dan niet meer vliegen). Voor het printen van de onderdelen van de robotgrijper heb je wel een 3D printer nodig, maar je kunt het fabriceren van de onderdelen natuurlijk ook door iemand anders laten doen. Het spreekt voor zich dat de robotgrijper ook werkt in combinatie met andere drones, alleen moet je dan wel een andere ophanging verzinnen. 

De Drone Claw doet een beetje denken aan de eerder door Dronewatch besproken FliFli AirDrop, een add-on voor de Phantom waarmee je op afstand iets uit de lucht kunt laten vallen. Het grote verschil is dat de AirDrop wordt geleverd met een eigen radiografische remote control. En de AirDrop kan natuurlijk geen objecten oppakken, iets wat de Drone Claw wel kan.

Grotere versie

Is de 1 kg tilcapaciteit van de Mavic Pro wat te beperkt voor je? Dan moet je toch omzien naar een wat forsere multirotor, met daaraan een paar ‘echte’ robotarmen. Ook zo’n drone is al eens gedemonstreerd, zoals je in onderstaande video kunt zien.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier