Video

Kijken: bloedstollende FPV-beelden van lavastromen op Hawaii

De vulkaan Kilauea houdt de inwoners van Hawaii al enige weken in haar greep. Voortdurende lavastromen hebben ervoor gezorgd dat er duizenden mensen geëvacueerd moesten worden. Maar het natuurgeweld levert ook bijzondere beelden op, zoals deze bloedstollende FPV drone-opnamen van een lavaveld. 

Uitdagende omstandigheden

De opnamen werden gemaakt door de Canadese FPV-dronepiloot Gabriel Kocher (Gab707), een zeer vaardig FPV-piloot wiens video’s van berglandschappen eerder op Dronewatch verschenen. De video’s van Gab707 worden gekenmerkt door epische landschappen en zeer goede vliegskills, mede te danken aan zijn betrokkenheid bij de Drone Racing League (DRL). 

Het met een racedrone vastleggen van een actieve vulkaan bleek heel wat meer voeten in de aarde te hebben dan het maken van de eerdere landschapsvideo’s. Sowieso was het al een hele opgave om de lavastroom te voet te bereiken, en door de vulkanische activiteit stond er veel wind. De hitte van de lava bleek gelukkig geen probleem voor de drone, door de constante aanvoer van relatief koele lucht door de propellers. 

Gebrek aan oriëntatie

Eenmaal in de lucht was het nog een hele uitdaging om de oriëntatie te behouden. “Zelfs als de drone maar 100 meter van je vandaan vliegt heb je geen enkel ijkpunt aan de horizon. Op een gegeven moment moest ik de drone op het gehoor terugvliegen!”, schrijft Gab707 in de toelichting bij de video.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier