Helikopter geraakt door drone boven Zwitsers stuwmeer

Afgelopen vrijdag is ten noorden van Lago Maggiore in het Zwitserse kanton Tessin een helikopter in aanvaring gekomen met een drone. Dat wordt gemeld door verschillende Zwitserse media. De helikopter kon veilig landen op het nabijgelegen vliegveld Locarno. Na onderzoek door de Zwitserse veiligheidsraad kon de bestuurder van de drone opgepakt worden.

Boven stuwdam

De botsing vond plaats op zo’n 500 meter boven het stuwmeer Lago di Vogorno in de Valle Verzasca, op een hoogte van ca. 1.000 meter boven zeeniveau. De helikopter kon na het voorval veilig terugkeren naar het verderop gelegen vliegveld. Daar werd vastgesteld dat één van de rotorbladen in aanraking was gekomen met een hard object. Er werden echter geen bloedsporen gevonden, op basis waarvan een aanvaring met een vogel werd uitgesloten.

Niet lang na het incident wist de politie de bestuurder van de drone nabij de stuwdam waar het incident plaatsvond aan te houden. Het bleek om een 42-jarige man uit Zwitserland te gaan. De Bundesamt für Zivilluftfahrt (BAZL) doet verder onderzoek naar het incident. Onduidelijk is nog of het om een recreatieve of professionele dronepiloot ging.

Nofly-zone

Volgens de Zwitserse regelgeving voor drones mag er in principe overal met drones tot 30 kg gevlogen worden, behalve nabij vliegvelden en in natuurgebieden. Wel moet de drone verplicht in het zicht gehouden worden en moet men te allen tijde voorrang verlenen aan ander vliegverkeer. De maximale vlieghoogte is 150 meter. In Zwitserland wordt geen onderscheid gemaakt tussen recreatief en beroepsmatig gebruik van drones.

Volgens een woordvoerder van de politie was de dronepiloot te dichtbij Locarno airport en had hij niet mogen vliegen op de betreffende locatie. Daarnaast is het stuwmeer aangemerkt als vogelreservaat.

Het incident vond plaats boven de Contra Dam, gelegen in een nofly-zone. Foto: Hollerz, CC-BY-SA

(bron: Basler Zeitung, 24 heures. Coverafbeelding: swisstopo)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier