Meeuwenoverlast in België succesvol aangepakt met drone
Om de overlast van meeuwen in de Belgische kustplaatsen Oostende en Blankenberge te beperken wordt sinds kort succesvol gebruik gemaakt van een drone. Het toestel speurt vanuit de lucht naar nesten op daken. De brandweer zorgt er vervolgens voor dat de eieren worden vernietigd. Ook andere Belgische plaatsen overwegen de inzet van de antimeeuwdrone.
Veel overlast
Al jaren zorgen meeuwen voor veel overlast in de Belgische kustplaatsen. Zo worden vuilniszakken regelmatig aan stukken getrokken door meeuwen, met veel zwerfvuil tot gevolg. Ook worden mensen die lekker buiten zitten te eten vaak lastig gevallen door de beesten. In één geval werden onderhoudsmonteurs die op een dak aan het werk waren zelfs aangevallen door agressieve meeuwen.
In de strijd tegen de overlast van meeuwen werden al diverse maatregelen genomen, zoals het ’s nachts ophalen van huisvuil. Daarnaast krijgen mensen die de beesten voeren een bekeuring. Ook klimmen brandweermannen op daken om nesten te zoeken. Zodra een nest wordt aangetroffen worden de eieren lek geprikt, weggenomen of verwisseld door nepeieren. Al deze maatregelen bleken echter niet voldoende om de overlast terug te dringen.
Nesten opsporen vanuit de lucht
Om het zoeken van meeuwennesten effectiever te laten plaatsvinden en daarmee de bron van het probleem aan te pakken wordt nu een hypermoderne drone ingezet, die voorzien is van twee camera’s. Volgens dronepiloot Gauthier Bouche van EagleFlight Drone kunnen nesten veel sneller worden opgespoord met de drone. “Het helpt dat meeuwen de neiging hebben om rond de drone te gaan cirkelen zodra het toestel in de buurt komt van een nest”, verklaart Bouche tegenover HLN.
De drone werd zelfs al een keer aangevallen door meerdere meeuwen. De drone delfde het onderspit en moest gerepareerd worden. Toch is burgemeester Ivan De Clerck (Blankenberge) tevreden over de proef: volgens hem zijn er al 150 nesten opgespoord met de drone. Die zijn vervolgens door de brandweer bezocht.
Boven bebouwing vliegen
Om met de drone boven bebouwing te mogen vliegen beschikt Bouche over een klasse 1 RPL-R licentie. Het toestel waarmee gevlogen wordt is een DJI M600 Pro. De belangrijkste systemen van deze drone zijn redundant uitgevoerd, voor extra bedrijfszekerheid.
Vroeger waren er meer visserchepen veel zelf die in zee gingen gaan vissen die meeuwen wisten dat en gingen mee met de visserschepen omdat de visser de netten proper maakten en overtalig resten over boord werpen in zee zo konden de meeuwen hen voedsel uit de zee pikken. Nu heeft de visserhaven maar enkele boten meer te weinig voor de meeuwen voetsel te geven zodus eten ze uit de vuilnis zaken.
Hier in Nederland mag dit gelukkig niet!