‘Drones vooral omarmd door bouwsector, mijnindustrie en landbouw’

Afgezien van de media-industrie worden zakelijke drones vooral ingezet in de bouwsector, de mijnindustrie en de landbouw. Dat blijkt uit een trendrapport opgesteld door DroneDeploy, een aanbieder van cloudoplossingen voor professionele dronegebruikers. Alleen al in de bouw groeide het gebruik van drones afgelopen jaar met maar liefst 239%.

Terrein in kaart brengen

De software- en cloudoplossingen van DroneDeploy zijn onder andere bedoeld om stukken land in kaart te brengen met behulp van drones. De drone wordt geheel automatisch aangestuurd door de DroneDeploy-app, waarin de gebruiker op een kaart kan aangeven welk stuk terrein er precies in kaart gebracht moet worden, en vanaf welke hoogte. De app zorgt vervolgens voor de berekening van het vliegprogramma dat de drone moet volgen. 

De foto’s die gemaakt worden tijdens een vlucht worden na afloop geupload naar de servers van DroneDeploy, voor verdere verwerking. Vervolgens kan onder andere een hoogtekaart gegenereerd worden, of een vegetatie-index weergeven worden. De software is onder andere ideaal voor het uitvoeren van oppervlakte- en volumemetingen en het maken van 3D modellen van terreinen. 

100 miljoen foto’s

De afgelopen jaren is er via de servers van DroneDeploy maar liefst 121.405 vierkante kilometer aan terrein in kaart gebracht, in 180 landen. In totaal maakten 30.000 gebruikers van de software tot nu toe zo’n 400.000 kaarten aan, op basis van ruim 100 miljoen luchtfoto’s. Door deze gegevens te analyseren kon DroneDeploy een aantal interessante conclusies trekken. 

Zo blijkt dat het mappen van stukken terrein vooral in populariteit toeneemt op bouwplaatsen, gevolgd door het in kaart brengen van mijngronden en het monitoren van gewassen. Daarna volgen landmetingen en makelaardij als meest populaire toepassingen van DroneDeploy. 

Flinke groei

Volgens DroneDeploy worden drones volop omarmd door zakelijke gebruikers. Sinds 2016 is er sprake van een vervijfvoudiging van het aantal klanten. Een gemiddeld droneteam bestaat uit 5 personen. Het aantal grote bedrijven dat drones inzet groeit maandelijks met 20%. 

Dankzij nieuwe tools wordt het mappen van een terrein steeds laagdrempeliger. Zo biedt DroneDeploy sinds kort de mogelijkheid van live mapping, waarbij er al tijdens het uitvoeren van een missie een gedetailleerde opname van het terrein op het beeldscherm verschijnt. Om dat mogelijk te maken is de software van DroneDeploy optimaal afgestemd op de systemen van DJI. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier