Parrot introduceert 4K minidrone ANAFI

De Franse elektronicafabrikant Parrot introduceert vandaag een nieuwe compacte drone die filmbeelden in 4K resolutie kan maken en een vliegtijd heeft van ongeveer 25 minuten. Het toestel weegt slechts 320 gram. De opvolger van de Bebop heet ANAFI en krijgt een prijskaartje van 699 euro. Het lijkt erop dat Parrot met de ANAFI de strijd aangaat met de Mavic Air van DJI.

Verrassing

Dat er een nieuwe drone zat aan te komen bleek al een beetje uit de teaser die al wekenlang op de homepage van Parrot te zien was. Toch waren we niet 100% zeker van de komst van een nieuwe consumentendrone, aangezien Parrot zich na de release van de Bebop 2 en de Disco fixed-wing drone een beetje terug leek te trekken uit de markt voor recreatieve drones.

Extra verrassend is dus de aankondiging van de ANAFI, die op het eerste gezicht een directe concurrent lijkt voor de gewilde Mavic Air van DJI. Want evenals de Mavic Air heeft de nieuwe drone van Parrot een zeer compacte form factor dankzij de inklapbare armen, en is het gewicht zeer laag: slechts 320 gram. Voor het idee: dat is ruim 100 gram minder dan de Mavic Air, die met zijn 430 gram toch al niet bijzonder zwaar genoemd kan worden. Daarbij moet aangetekend worden dat de ANAFI niet beschikt over obstakeldetectie.

Digitaal zoomen en HDR video

Voor het eerst heeft Parrot een mechanische beeldstabilisatie toegepast. Daardoor kan de ANAFI stabiele videobeelden maken. In tegenstelling tot de drones van DJI kan de camera van de ANAFI ook 90º omhoog draaien, zodat je ook omhoog kunt filmen. De filmresolutie bedraagt 4K, foto’s maken gaat in 21 megapixels. Voor het maken van de beelden wordt een Sony IMX230-sensor ingezet. Een interessant gegeven is dat er in 4K digitaal 1,4x ingezoomd kan worden zonder dat de beeldkwaliteit achteruit gaat. Bij opnamen in 1080p HD zou er zelfs 2,8x ingezoomd kunnen worden zonder dat de resolutie daaronder lijdt. Ook zou de ANAFI in staat zijn om HDR videobeelden te maken, voor extra contrast.

Uiteraard beschikt de ANAFI over GPS voor de positiebepaling. De drone wordt aangestuurd via de nieuwe Skycontroller 3, in combinatie met de Freeflight 6-app. Stuur- en videosignalen gaan over de 2,4 en 5,8 GHz frequentiebanden. Het bereik van de zender zou zo’n 4 km bedragen. De vliegtijd is volgens Parrot tot 25 minuten op een acculading. De accu kan via een usb-kabeltje opgeladen worden. De ANAFI is volgens Parrot een stuk stiller dan de Bebop, en zou één van de stilste drones van het moment zijn.

Verkoopprijs en beschikbaarheid

De ANAFI zou begin juli beschikbaar moeten komen. Inclusief Skycontroller 3, 16GB microSD-kaart en 8 propellers gaat de ANAFI € 699,-  kosten.

Op het eerste gezicht lijkt Parrot met de ANAFI een interessante troef in handen te hebben. Nog steeds is er veel vraag naar ultracompacte quadcopters die relatief goede foto’s en video’s kunnen maken, zeker nu de zomervakantie voor de deur staat. Dankzij het zeer lage gewicht zou de ANAFI ook wel eens interessant kunnen zijn voor professionele toepassingen zoals dronejournalistiek. We hopen het toestel snel te kunnen bespreken. Stay tuned voor de review!

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier