Opmerkelijk

Top op flop? De Free Parasol is een paraplu die met je meevliegt

Soms kom je van die uitvindingen tegen waarvan je je afvraagt voor welk probleem er precies een oplossing is bedacht. De Free Parasol is zo’n uitvinding. Kort gezegd is de Free Parasol een ‘dronebrella’ die automatisch met je meevliegt, om je te beschermen tegen de zon. Er komt ook een versie die fungeert als regenscherm. Die lijkt ons al wat interessanter voor de Nederlandse markt.

Prototype

Het idee voor de vliegende paraplu komt van het Japanse bedrijf Asahi Power Services. Als basis voor het prototype van de dronebrella werd een Mavic Pro genomen die dankzij ActiveTrack de eigenaar van de plu in beeld houdt en automatisch boven diens hoofd blijft vliegen.

De dronebrella zou bijvoorbeeld op de golfbaan gebruikt kunnen worden, om golfers wat schaduw te bieden terwijl ze een balletje slaan. (Gebruik in de stad is nog wat lastig vanwege de strenge regelgeving.) Maar de uitvinder denkt ook aan een versie die als vliegend regenscherm fungeert. Het voordeel is evident: eindelijk blijven je handen vrij om iets anders vast te houden, terwijl het scherm toch met je meebeweegt.

Het huidige prototype is alleen nog niet heel praktisch in gebruik: het systeem kan maar 20 minuten vliegen. Uiteindelijk zou de Free Parasol een vliegtijd van een uur moeten krijgen: dat lijkt er al meer op.

Gezoem

De droneplu moet in 2019 op de markt verschijnen tegen een verkoopprijs van 275 dollar. Hoe dan ook raden we je af om de dronebrella tijdens een stevige onweersbui op te laten stijgen, want voor je het weet waait de vliegende paraplu een boom in. En dan hebben we het nog niets eens over het irritante gezoem vlak boven je hoofd: geef ons maar een ouderwetse plu met handvat…

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Top op flop? De Free Parasol is een paraplu die met je meevliegt

  • We prutsen wat met drones in elkaar en het eerste dat vliegt zetten we online…

    Beantwoorden
  • Haha, lekker doordacht. De versie in de video heeft een paraplu van gaas. Zou je een wind/waterdicht materiaal gebruiken dan heb je een probleem met luchttoevoer aan de bovenkant, kost nog meer energie om het geheel in de lucht te houden. De beste man zou beter in wat kasten kunnen investeren, dan kan ie die zooi daar eens wat netter ordenen 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier