Pro

Brandweer mag nu ook ’s nachts vliegen met drones

Vanaf vandaag mag Brandweer Nederland landelijk gebruik maken van drones. Ook mag er binnenkort ’s nachts worden gevlogen. Daar worden de piloten nu verder voor opgeleid. Aan de toekenning van de landelijke beschikking ging een langdurig traject vooraf. Eerder deden de regiokorpsen Midden- en West-Brabant en Twente al ervaring op met de inzet van drones.

Trots

De beschikking werd vandaag door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) aan de brandweer overhandigd. Diemer Kransen van Brandweer Nederland is trots op de beschikking: “Luchtvaartwetgeving is zeer ingewikkeld. Het doet ons goed dat wij over het traject dat is doorlopen de complimenten van de Inspectie hebben gekregen.”

Drones met warmtebeeldcamera’s kunnen onder andere ingezet worden voor het opsporen van brandhaarden en bij het zoeken naar vermiste personen. Ook kunnen drones gebruikt worden om giftige stoffen op te sporen. Dankzij één van de ontheffingen in de beschikking kunnen deze taken nu ook ’s nachts uitgevoerd worden. Normaal gesproken is het niet toegestaan om buiten de daglichtperiode te vliegen met drones.

Ogen in de lucht

Kransen ziet ernaar uit om de drones nu ook landelijk in te zetten. “Belangrijker is dat we nog betere hulp kunnen verlenen en daar is het ons natuurlijk allemaal om te doen. Het zijn onze ogen in de lucht.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Brandweer mag nu ook ’s nachts vliegen met drones

  • Het lijkt wel alsof Nederland ineens wat makkelijker wordt met de droneregels. Eerst de plannen voor aangescherpte regels van tafel en nu dit! Erg fijn om te lezen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier