Onderzoek

Deze surveillancedrone herkent automatisch agressief gedrag

Drones gaan in de toekomst een grote rol spelen als het gaat om surveillance en crowd control. Vanuit de lucht kun je immers veel beter in de gaten houden wat er in een menigte gebeurt dan vanaf de grond. In de toekomst kunnen drones zelfs automatisch geweld en agressief gedrag opmerken. Britse wetenschappers hebben een prototype ontwikkeld van zo’n drone.

Eye in the Sky

Het onderzoeksproject waarbinnen de slimme surveillancedrone werd ontwikkeld heet heel toepasselijk ‘Eye in the Sky’. De beelden die van de camera afkomen worden in realtime geanalyseerd door een algoritme dat gebruik maakt van deep learning voor het herkennen van bepaalde gedragspatronen. Daardoor kan er veel efficiënter toezicht worden gehouden.

De software is inmiddels in staat om diverse vormen van agressie op te merken, waaronder wurgen, stoten, schoppen, schieten en steken. In principe kan de programmatuur met elk type drone en camera gebruikt worden: voor dit onderzoek maakten de wetenschappers gebruik van een gemodificeerde Parrot AR.Drone.

Drone Surveillance System

Het onderzoek moet de basis vormen van een zogenaamd Real-Time Drone Surveillance System, dat bijvoorbeeld door beveiligingsbedrijven ingezet kan worden. Maar voordat de slimme surveillancedrone ingezet kan worden moeten er nog wel wat drempels geslecht worden: zo heeft de drone moeite met het herkennen van gedragspatronen als er teveel mensen in beeld zijn.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier