Video

Primeur: eerste 360º dronevideo van Texel

Een mooie primeur voor Texel: onlangs zijn er voor het eerst bewegende 360º dronebeelden gemaakt van diverse toeristische hotspots op het Waddeneiland. De video maakt deel uit van een serie 360º video’s over het eiland. Met de unieke opnamen wil het eiland zich nog beter afficheren als vakantiebestemming voor toeristen uit binnen- en buitenland.

Vliegen over het eiland

De beelden werden gemaakt door het op Texel gevestigde videobedrijf Videolux. De video’s werden mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel (STIFT), VVV Texel en Rabobank Kop van Noord-Holland. Voor het maken van de opnamen is van de nieuwste 360º video-apparatuur gebruik gemaakt.

Dronewatch werd ingeschakeld om te adviseren bij het maken van gestabiliseerde highres 360º luchtopnamen. Dankzij deze techniek vlieg je als kijker letterlijk over prachtige delen van het eiland, waaronder bollenvelden, de Slufter, het duingebied bij de vuurtoren, en zelfs achter een vissersboot. Tijdens het afspelen van de video kan men alle kanten opkijken.

VR bril

Alhoewel de video prima op een smartphone of computer bekeken kan worden, komen de beelden pas echt goed tot hun recht als ze bekeken worden met behulp van een VR-bril, zoals de Oculus Rift, HTC Vive, Samsung Gear VR of de onlangs geïntroduceerde Oculus Go.

Uiteindelijk produceert Videolux een serie van tien 360º video’s over het eiland. Ook komt er een 360º fototour langs de dorpen van Texel. Alle 360º producties zijn binnenkort ook terug te zien op de toeristische inspiratieplatformen Texel Informatie en Show Me Holland.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

9 gedachten over “Primeur: eerste 360º dronevideo van Texel

 • Tjonge jonge zeg…. wat knullig met die grote vlek erin waar het statief of de drone staan.
  Voor een prof productie had dat er wel uit gemogen toch?
  Wij draaien nu 2 jaar High End 360VR producties en bij ons is de drone of het statief niet zichtbaar…

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Da’s mooi Norbert, dat jullie dat kunnen. Ga uit van je eigen kracht, daar kom je verder mee in het leven. Als ik nog een tip mag geven: zure reacties achterlaten op andermans platform gaat daar niet bij helpen.

   Beantwoorden
  • Was die fles azijn lekker?
   Niet een geheel professionele reactie

   Beantwoorden
 • Wat leuk dat er op eiland met drones mag worden gevlogen, ik weet al waar ik op vakantie ga.

  Beantwoorden
 • Geen mooie opname maar wel een die een goed beeld geeft hoeveel zand er door de Eijerlandsedam van 850 meter rond de vuurtoren van Texel wordt vast gehouden. Dit is kustverdediging die overal zou kunnen plaats vinden. Zand vangen met een strekdam of havenhoofd verminderd de behoefte aan zandsuppleties. Dit komt natuur, milieu, recreatie, werkgelegenheid en de staatskas ten goede.

  Beantwoorden
 • Ik heb zelf de Nikon Keymission 360, na de nodige firmware updates geeft die best een leuk beeld, maar zo snel je hem op YouTube upload of Facebook gaat de scherpte kwaliteit sterk naar beneden.

  Beeld is trouwens mooier wanneer het bewolkt is dan met zon, omdat dan de verschillen tussen tegenlicht en licht in de rug niet optimaal zijn

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier