Belgische politie zet voor het eerst particuliere surveillancedrone in

Tijdens een triatlon in Geraardsbergen in de Vlaamse provincie Oost-Vlaanderen heeft de Belgische politie voor het eerst gebruik gemaakt van een surveillancedrone van een particulier beveiligingsbedrijf. Dat meldt de VTM. Een drone van de firma Securitas werd ingezet om het publiek rond het parcours in de gaten te houden.

‘Totaal droneconcept’

Tijdens de vlucht werden de beelden vanuit de drone rechtstreeks doorgestuurd naar het commandocentrum van de politie. Van daaruit werd vervolgens bepaald waar de drone precies moest vliegen. Volgens korpschef Jurgen De Landsheer wordt er daarbij vooral gelet op ‘verdachte handelingen’ van personen op de grond.

Volgens Bruno Havermans van Securitas is het voor het eerst dat er een ’totaal droneconcept’ wordt ingezet ter ondersteuning van de politie. Daarbij is het wel van belang dat de politie de beelden analyseert: “Het is heel belangrijk dat de beelden worden bekeken door iemand met expertise.”

Het toestel in kwestie betrof een Yuneec H520 hexacopter. Die heeft een vliegtijd van ca. 25 minuten.

Nieuwe wetgeving

Het feit dat de Belgische politie gebruik kan maken van de diensten van particuliere ondernemingen is te danken aan nieuwe wetgeving die in januari werd ingevoerd. Ook tijdens andere publieksevenementen zoals de Ronde van Vlaanderen zullen er drones ingezet worden.

(coverfoto: VTM Nieuws)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier