Europees Parlement stemt in met voorgestelde drone-regelgeving

Het Europees Parlement heeft vanmiddag haar goedkeuring verleend aan de nieuwe Europese regelgeving voor drones. Dat maakt de weg vrij voor de verdere uitwerking van de regels door de Europese Commissie en de lidstaten. De Europese regels vervangen in Nederland op termijn de Regeling modelvliegen en de Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen.

Drie categorieën 

De Europese droneregels zijn in de afgelopen jaren door luchtvaartorganisatie EASA in samenspraak met talloze stakeholders opgesteld. De basis van de regelgeving wordt gevormd door drie categorieën voor drone-operaties: open, specific en certified.

De huidige Regeling modelvliegen en het ROC-light komen als het goed is onder de ‘open’ categorie te vallen. Dit betreft vluchten met een laag risico en waarbij er geen operationeel handboek opgesteld hoeft te worden. Operators met een volledig ROC gaan op in de categorie ‘specific’. Zij moeten de door hun beoogde operaties in procedures vastleggen.

Geen aanpassing modelvliegregeling

In de aanloop naar de implementatie van de Europese regels besloot het kabinet onlangs al om de huidige Regeling modelvliegen niet meer aan te passen. Ook wil het kabinet de limieten voor ROC-light vliegers verruimen, zodat deze beter aansluit op de limieten zoals die in de ‘open’ categorie gedefinieerd zijn.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Europees Parlement stemt in met voorgestelde drone-regelgeving

 • 14 juni 2018 om 08:16
  Permalink

  Wat houdt dit in voor de regels voor fpv vliegen? Wil visual line of sight zeggen dat de drone binnen zichtbereik moet zijn? Of moet de operator continu zicht op de drone houden?

  Ik ben erg benieuwd hoe dit geïnterpreteerd zal worden.

  Beantwoorden
  • Avatar foto
   15 juni 2018 om 09:19
   Permalink

   Precies, daar ben ik ook heel benieuwd naar. Mega-interessant natuurlijk als je dadelijk een drone van ongeveer het formaat/gewicht Spark hebt, maar die dan net geen 250 gram weegt. Ongekende mogelijkheden voor journalistiek, aannemers, inspectiebedrijven, boomverzorgers, etc. Maar reken maar dat er dan ook flink wat privacydiscussies gaan losbarsten.

   Beantwoorden
 • 15 juni 2018 om 14:53
  Permalink

  Zelfs de nieuwe Parrot drone de ANAFI weegt 320gram
  Wat gaan ze doen met de drones >250gram ? verplichte registratie ?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier