Opmerkelijk

Koning Willem-Alexander: ‘ik heb ook een drone’

Onder de tienduizenden dronevliegers in Nederland bevindt zich ook Koning Willem-Alexander. Dat gaf de koning toe tijdens zijn staatsbezoek aan Letland, waar hij onder andere bezoek bracht aan drone-ontwikkelaar Atlas Dynamics. Daar bekeek hij een uit de kluiten gewassen multirotor die onder meer ingezet kan worden om windmolens te reinigen.

Voorliefde voor luchtvaart

Dat koning Willem-Alexander een voorliefde heeft voor luchtvaart is geen geheim. Regelmatig is de koning terug te vinden achter de stuurknuppel van grote Boeings, om zodoende voldoende vlieguren te maken om zijn brevet te kunnen behouden.

Minder bekend is dat Willem-Alexander een drone in huis heeft en daar ook wel eens mee vliegt. Dat bekende de koning volgens De Telegraaf tijdens een bezoekje aan het Letse bedrijf Atlas Dynamics. Die hebben een drone ontwikkeld die groot genoeg is om bladen van windmolens te reinigen middels een hogedrukspuit. “Ik hou van de kleinere versies”, bekende de koning vervolgens aan zijn gastheer.

No-flyzone

De koning heeft echter wel een probleem. Rondom landgoed De Horsten is namelijk een no-flyzone ingesteld (EHP26), om de privacy en veiligheid van de koninklijke familie te garanderen. Daar mag niemand vliegen, want volgens de ILT zijn ontheffingen op een dergelijk verbod niet mogelijk. Dat geldt zelfs voor de koning.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Koning Willem-Alexander: ‘ik heb ook een drone’

  • Misschien vliegt de koning binnen met een Tiny whoop, dat mag wel! Ik zie het al helemaal voor me 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier