Nieuws

Ministerie van Defensie VS verbiedt gebruik van civiele drones

Uit een onlangs uitgelekte memo blijkt dat het Amerikaanse ministerie van Defensie enkele weken geleden een verbod heeft afgevaardigd op het gebruik van commercieel verkrijgbare civiele drones door legeronderdelen. Het ministerie vindt dat er onvoldoende aandacht is voor de cyberveiligheid. Het verbod is met name slecht nieuws voor marktleider DJI, dat juist maatregelen had genomen op het gebied van informatieveiligheid.

COTS UAS

In de memo stelt de inspecteur-generaal dat het ministerie van Defensie nog geen bevredigende procedures heeft ontwikkeld aangaande de inzet van commercial-off-the-shelf (COTS) Unmanned Aerial Systems (UAS), ofwel commercieel verkrijgbare (civiele) standaardmodellen drones.

Zowel de aanschaf als het gebruik van civiele drones door legeronderdelen is per direct verboden. Pas als het ministerie richtlijnen heeft opgesteld voor de aankoop en de inzet van commerciële drones komt hier verandering in:

“Effectively immediately, you must suspend purchases of COTS UAS for operational use until the DoD develops a strategy to adequately assess and mitigate the risks associated with their use.

In addition you must suspend the use of COTS UASs until the DoD identifies and fields a solution to mitigate known cybersecurity risks.”

Eerder verbod

Het is niet voor het eerst dat het ministerie van Defensie een verbod uitvaardigt op civiele drones. Eerder werd een verbod op het gebruik van DJI-apparatuur uitgevaardigd, nadat bleek dat er veiligheidslekken waren ontdekt. De Chinese dronemaker beloofde toen beterschap en nam maatregelen om het uitlekken van potentieel gevoelige informatie te voorkomen.

Maar ondanks onafhankelijk onderzoek naar de effectiviteit van die maatregelen wil het ministerie alsnog niet dat er drones van DJI gebruikt worden. Het nieuwe verbod treft echter ook andere fabrikanten van civiele drones.

Met welke dronefabrikanten het Amerikaanse ministerie van Defensie nog wel zaken doet is niet bekend.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

3 gedachten over “Ministerie van Defensie VS verbiedt gebruik van civiele drones

 • Snap het even niet. Heeft dit nu ook consequenties voor het meenemen van mijn mavic pro op vakantie naar de VS?

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Ha André, ik begrijp de verwarring. Het gaat om gebruik van civiele drones door legeronderdelen. Heb dat nog even extra benadrukt in het artikel. Je kunt dus gerust je Mavic Pro meenemen. Wel dien je deze van tevoren even in te schrijven via de website van de FAA. Houd er verder rekening mee dat je niet met je drone mag vliegen in veel Amerikaanse natuurparken.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier