Deze add-on voorkomt letsel door draaiende dronepropellers

De snel ronddraaiende propellers van een quadcopter kunnen lelijke verwondingen veroorzaken aan vingers, gezicht of andere lichaamsdelen. Om te voorkomen dat een aanvaring met een drone slecht afloopt hebben Australische wetenschappers een systeem ontwikkeld dat de propellers direct tot stilstand brengt in geval van lichaamscontact.

Roterende beugeltjes

Het prototype van de Safety Rotor bestaat in het geval van een quadcopter uit een viertal lichtgewicht beugeltjes die met de propellers meedraaien, maar dan een stuk minder snel. Er is geen aparte aandrijflijn nodig voor de beugeltjes, want de rotatie is een gevolg van licht wrijvingscontact met de propellermotoren. Een infraroodsensor meet continu het aantal omwentelingen dat de beugeltjes per seconde maken.

Zodra één van de beugeltjes plotseling stopt met draaien, dan duidt dat waarschijnlijk op een aanvaring en komt het systeem in actie: de stroomtoevoer naar de betreffende motor wordt direct onderbroken en de resterende kinetische energie wordt omgezet in een tegengestelde aandrijfstroom (elektrodynamisch remmen). Het gevolg is dat de propeller binnen mum van tijd stilstaat en geen gevaar meer vormt voor diens directe omgeving.

Dronepropellers kunnen lelijke snijwonden veroorzaken

Goedkoop en lichtgewicht

Volgens de onderzoekers is het systeem goedkoop te fabriceren en voegt het weinig gewicht toe aan de drone. En in tegenstelling tot andere passieve veiligheidssystemen zoals prop guards of zelfs hele kooiconstructies gaat het hier om een actief systeem, dat de kans op letsel als gevolg van een aanvaring met een drone nog verder kan minimaliseren.

Een nadeel is wel dat een quadcopter waarvan één motor wordt uitgeschakeld onherroepelijk uit de lucht valt. Dat kan voorkomen worden door uit te gaan van een systeem met bijvoorbeeld 6 propellers. In zo’n geval zouden de 5 resterende propellers ervoor kunnen zorgen dat de drone na een aanvaring veilig van het obstakel vandaan vliegt, om vervolgens de gedeactiveerde motor weer in te schakelen.

(bron: IEEE Spectrum)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Deze add-on voorkomt letsel door draaiende dronepropellers

  • 20 juni 2018 om 12:14
    Permalink

    Letsel is meestal eigen schuilt, omdat je je niet aan de veiligheids eisen houdt.
    Eerst propeller verwijderen voordat je de batterij aansluit voor werkzaamheden.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier