Nieuws

Proef met dronebezorging in IJsland wordt verder uitgebreid

Inwoners van de stad Reykjavik in IJsland die een bestelling plaatsen bij de online retailer Aha moeten niet raar opkijken als hun pakketje binnenkort door een drone wordt bezorgd. Het ecommercebedrijf gaat in samenwerking met het Israëlische bedrijf Flytrex een proef met drone delivery de komende twee jaar namelijk flink opschalen.

13 vliegroutes

Een paar maanden geleden werd de eerste droneluchtbrug boven de hoofdstad van IJsland in gebruik genomen, over de baai waaraan de stad ligt. Inmiddels heeft Aha van de luchtvaartautoriteit toestemming gekregen om 13 verschillende routes door drones af te laten leggen.

De drones mogen maximaal 700 meter van die routes afwijken om klanten te bereiken. Daarmee kan Aha ongeveer de helft van de stad bedienen. De drones kunnen niet alleen ingezet worden voor het bezorgen van pizza’s en pakketjes: ook denkt men aan het bestrijden van meeuwenoverlast.

Zorgen

De proef is echter niet onomstreden. Naast zorgen over de privacy maken sommige inwoners van de stad zich ook druk over de vraag wat er gebeurt als een delivery drone of diens lading neerstort. Flytrex-ceo Yariv Bash relativeert die zorgen: “Voorlopig hoef je niet bang te zijn dat er een koelkast over je huis vliegt. Vooralsnog zullen de pakketjes maximaal 3 kg wegen.”

Op de vraag of de drones niet gesaboteerd kunnen worden antwoordt Bash dat het niet zo’n vaart zal lopen. “Zoiets is niet zo makkelijk als mensen denken. Als zo’n toestel met 50 km/uur overvliegt zie je hem amper voorbijkomen.”

(Bron: BBC, coverfoto: Skytrex)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier