Achtergrond

Drone mee op vakantie? Check je verzekeringspolis en de regels in het land van bestemming!

De grote vakantie staat voor de deur, en aangezien drones steeds kleiner en lichter worden zal menig vakantieganger overwegen om ook zijn of haar drone mee te nemen. Maar voordat je opstijgt om dronies te maken naast het Colosseum of om je kanotrip in de Ardennen vast te leggen is het goed om even stil te staan bij je polisvoorwaarden en kennis te nemen van de regels in het land van bestemming, om nare verrassingen te voorkomen.

Aansprakelijkheid

Hoe zit het eigenlijk als je als toerist met je drone ergens tegenaan vliegt en schade of zelfs letsel veroorzaakt? Ben je dan verzekerd? Volgens verzekeringsvergelijker Independer kun je in bijna alle gevallen een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering. Bij de meeste verzekeraars is schade tot 1,25 miljoen euro gedekt. Check bij twijfel de polisvoorwaarden van je verzekering of neem contact op met je verzekeraar. (Voor beroepsvliegers geldt een heel ander verhaal, maar als het goed is wisten die dat al.)

Er zit echter een addertje onder het gras. In geval van schade of letsel zal een verzekeraar alleen uitkeren als jij je netjes aan de regels hebt gehouden tijdens het vliegen. Dat betekent dat je dus goed geïnformeerd op vakantie moet gaan. Want wist je dat je in Duitsland tegenwoordig je naam en contactgegevens op de drone moet hebben staan? En dat je in België alleen boven privégrond en dan tot maximaal 10 meter hoog mag vliegen? En dat je in Ierland zelfs je drone eerst moet registreren voordat je ermee mag vliegen? En dat er in Marokko een totaalverbod op drones is ingesteld?

Uitleg in EenVandaag

Bekijk voor meer uitleg het item dat EenVandaag over dit onderwerp maakte (verdere toelichting onder de video):

Waar vind ik de regels?

Maar hoe kom je nu te weten hoe het zit met de regels in het land waar je op vakantie gaat? Het officiële advies luidt: check de website van de luchtvaartautoriteit (CAA) in het betreffende land, of kijk op de website van het ministerie van transport. Vaak kom je daar wel een passage tegen over drones. Ook kun je in Google zoeken op ‘drone rules [naam land]’. Kun je niets vinden, of is de informatie niet in het Engels beschikbaar? Check dan websites zoals droneopreis.nl. Let wel: dit is geen officiële bron van informatie en de regels kunnen inmiddels veranderd zijn.

Over het algemeen geldt dat je in veel landen niet boven (spoor)wegen, bebouwing en mensen mag vliegen, de drone altijd in het zicht moet blijven, je niet hoger dan 120m mag komen, en dat je uit de buurt moet blijven van vliegvelden. Veelal zijn toeristische hotspots ook aangemerkt als nofly-zone. In sommige landen mag je niet in nationale parken vliegen, en wees sowieso op je hoede bij gevoelige locaties zoals gevangenissen, kerncentrales en militaire complexen. Vertrouw nooit blindelings op het geofencingsysteem van je drone.

Drone verzekeren

En hoe zit het met de drone zelf? Is die eigenlijk verzekerd als deze kapot gaat of gestolen wordt? Ook die vraag legde verzekeringsvergelijker Independer voor aan de grote verzekeraars in Nederland. Wat blijkt, niet alle reisverzekeringen bieden standaard dekking voor beschadigde of vermiste hobbydrones. In sommige gevallen is er sprake van een grijs gebied. Bij één verzekeraar is de camera onder je drone wel verzekerd, maar de drone zelf niet. Daar heb je natuurlijk weinig aan in het geval van een geïntegreerd systeem.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de huidige situatie. Ook hier geldt: dit gaat over drones waarmee hobbymatig wordt gevlogen. Wil je 100% zekerheid over de vraag of je drone onder de reisverzekering valt, neem dan contact op met je verzekeraar. Ook bij Independer kun je voor advies terecht.

Overzicht drones en reisverzekeringen. Bron: Independer

In het vliegtuig

Tot slot nog een aanvullend advies. Reis je met het vliegtuig? Check dan eerst de voorwaarden voor het vervoer van drones en de bijbehorende LiPo accu’s. Kijk daarvoor op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij. Meestal moeten zowel drones als accu’s mee in de handbagage. Zorg ervoor dat kortsluiting wordt voorkomen door de accu’s goed te verpakken. In dit artikel lees je meer over het meenemen van drones in het vliegtuig.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Drone mee op vakantie? Check je verzekeringspolis en de regels in het land van bestemming!

 • Oei, dat wordt de wetgeving van Noord-Brabant opzoeken!
  Ik had eerder dit jaar mijn drone mee naar Denemarken, maar ben aan vliegen niet toegekomen. Ook bleek daar een registratieplicht te zijn, dus ik mocht niet eens vliegen!

  Ik hoop dat ze die lastige registratieplicht die overal anders is snel kunnen samensmelten tot 1 registratieplicht net als met de auto: 1 kenteken en je mag vrijwel overal rijden. In elk land apart registreren is eigenlijk te zot voor woorden en niet van deze tijd. Hopelijk komt er binnen de EU al snel meer eenheid met de aankomende EU wetgeving voor drones…

  Beantwoorden
 • Tip voor hobby-vliegers die in Duitsland willen vliegen:

  Wordt lid van het DMFV.

  een jaar lidmaatschap kost 42 euro inclusief een basis WA verzekering die in Duitsland verplicht is en 6 maal per jaar een glossy tijdschrift met naast veel info over modelvliegen ook info over drones en vliegevenementen.

  Website DMFV: http://www.dmfv-aero

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier