Achtergrond

DJI Spark, Mavic Air/Pro of toch de Parrot Anafi: wat is anno 2018 de ideale vakantiedrone?

Nog een paar weken en dan breekt voor veel mensen de zomervakantie van 2018 weer aan. Een mooi moment om eens na te gaan denken over de aanschaf van een nieuwe drone, want hoe kun je nu beter je vakantiebestemming vastleggen dan vanuit de lucht? In dit artikel staat we stil bij drie compacte cameradrones van DJI, en de pas aangekondigde Anafi van Parrot. Eerst worden de drones kort besproken, waarna de belangrijkste specs nog eens in tabelvorm worden weergegeven.

Over deze vergelijking

Nog altijd is DJI veruit marktleider op het gebied van cameradrones. De afgelopen paar jaar introduceerde het bedrijf flink wat nieuwe drones, zowel voor beginners als voor de meer gevorderde dronefotografen en videomakers. Alleen Parrot deed onlangs nog een serieuze poging om DJI het vuur aan de schenen te leggen, met de introductie van de Anafi. Vandaar dat je in deze vergelijking 3 drones van DJI en maar 1 drone van een andere fabrikant aantreft.

Welke drone je ook koopt: breng jezelf eerst op de hoogte van de regels die er zijn voor het vliegen met een drone. Ga daarna eerst oefenen op een afgelegen veldje, voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat met het maken van opnamen. Stel je ook op de hoogte van de regels in het land van bestemming om problemen te voorkomen. Voor wie meer wil lezen over het maken van dronefoto’s en -video’s raden we deze boeken aan.


DJI Spark

De kleinste, lichtste en goedkoopste drone uit het assortiment van DJI is de Spark (review). Deze drone werd in mei 2017 aangekondigd door DJI. Het toestelletje weegt slechts 300 gram en vliegt ongeveer een kwartier op één acculading. De kleine camera is deels elektronisch, deels mechanisch – met behulp van een gimbal – gestabiliseerd. De fotoresolutie is een heel acceptable 12 megapixels, en filmen gaat maximaal in 1080p HD. In voorwaartse vliegrichting kan de Spark ook nog eens obstakels ontwijken.

Als vakantiedrone is de Spark absoluut een leuke drone. Je maakt er mooie luchtfoto’s mee en na wat oefenen kun je ook prima video’s maken met de Spark. Met behulp van de QuickShots-functie kun je de drone zelfs helemaal automatisch een grappig filmpje laten maken. Sinds de introductie van de Mavic Air (hierover verderop meer) is de Spark flink in prijs gedaald, en bij diverse (online) shops zie je af en toe mooie aanbiedingen voorbij komen. We raden wel aan om de versie met controller en extra accu te kopen (Fly More Combo), want anders haal je niet alles uit deze drone.

Adviesprijs (basisuitvoering / Fly More Combo): € 499 / € 649
Check actuele prijs bij bol.com | cameranu.nl | dji.com


DJI Mavic Pro

Toen DJI eind 2016 de Mavic Pro (review) introduceerde, zette DJI absoluut een nieuwe standaard neer als het gaat om portable en toch tot indrukwekkende prestaties in staat. Het toestel weegt nog geen kilo en kan ingeklapt worden tot een klein pakketje. Alhoewel de Mavic Pro inmiddels wat gedateerd begint te raken is het nog altijd een serieus alternatief voor reislustige dronefanaten.

Met name de relatief goede cameraprestaties – fotograferen kan in 12 megapixels, filmen in 4K – en de lange vliegtijd tot wel 30 minuten spreken tot de verbeelding. De videoverbinding met de controller is erg stabiel dankzij OcuSync-technologie. Net als de Spark beschikt ook de Mavic Pro over voorwaartse obstakeldetectie. Mocht je de Mavic Pro overwegen, ga dan voor de Platinum-editie (die is veel stiller) en kies indien mogelijk voor de Fly More Combo. Omdat de Mavic Pro al wat ouder is wordt er nog wel eens met de prijs gestunt.

Adviesprijs (basisuitvoering / Fly More Combo): € 899 / € 1.199
Check actuele prijs bij bol.com | cameranu.nl | dji.com


DJI Mavic Air

De Mavic Air (review) werd in januari 2018 aangekondigd en is daarmee de meest recente drone uit het assortiment van DJI. De drone combineert de cameraprestaties van de Mavic Pro met de compactheid van de Spark. In ingeklapte toestand past de drone in de palm van je hand. Toch biedt de drone een heel acceptable vliegtijd van zo’n 20 minuten en kunt je er in maximaal 4K resolutie mee filmen. Handig is het ingebouwde geheugen van 8 GB, zodat je ook zonder microSD-kaartje opnamen kunt maken.

Wat ons betreft is de Mavic Air op het moment van schrijven de ideale vakantiedrone. Klein, licht en toch prima vlieg- en cameraprestaties: je zult hier onderweg absoluut veel plezier aan beleven. De Mavic Air is bovendien zeer geavanceerd en biedt naast veel vliegmodi ook voor- en achterwaartse obstakeldetectie. En ook hier het advies: spaar nog even door voor de Fly More Combo, want die extra accu’s ga je echt wel nodig hebben.

Adviesprijs (basisuitvoering / Fly More Combo): € 849 / € 1.049
Check actuele prijs bij bol.com | cameranu.nl | dji.com


Parrot Anafi

De Franse dronebouwer Parrot kennen we natuurlijk van de AR.Drone en de Bebop 1 en 2. Lange tijd werd het daarna stil, totdat een paar weken geleden ineens de Anafi werd onthuld. De Anafi is een zeer lichtgewicht (slechts 320 gram) quadrotor die net als de Mavics van DJI ingeklapt kan worden. De camera filmt in 4K resolutie. Bijzonder is dat je een klein beetje in kunt zoomen zonder resolutieverlies. Een andere noviteit is dat de camera niet alleen 90º naar beneden, maar ook 90º naar boven kan draaien: ideaal als je vanuit een lager perspectief omhoog wilt filmen of fotograferen.

Er zijn alleen twee kanttekeningen te plaatsen bij de Anafi. Ten eerste: deze drone beschikt niet over obstakeldetectie. Dat betekent dat je dus moet vertrouwen op je eigen vliegskills. Dat hoeft geen probleem te zijn (sterker nog: wij zetten obstakeldetectie meestal uit), maar je moet het wel even weten. Ten tweede: wij hebben zelf nog geen ervaring opgedaan met de Anafi. Je moet Parrot dus op hun blauwe ogen geloven dat deze drone doet wat-ie belooft. Daarom willen we nog geen aanbeveling doen. De Anafi zou begin juli verkrijgbaar moeten zijn.

Adviesprijs: € 699,-


Specificaties vergelijken

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “DJI Spark, Mavic Air/Pro of toch de Parrot Anafi: wat is anno 2018 de ideale vakantiedrone?

  • Inderdaad , ben inmiddels ruim een maand in het bezit van een DJI mavic Air combo.
    Vliegt als een weerlicht en lekker eenvoudig met veel veilige mogelijkheden om goed te kunnen vliegen.
    Met de combo kun je een uur vliegen dankzij de drie batterijen die bij de combo geleverd worden.
    Al met al ook voor mij, 71 jaar oud, een lust om mee te vliegen samen met de kleinkinderen!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier