Engelse startup werkt aan levensreddende dronezwerm

Het Londonse bedrijf Unmanned Life werkt aan software die tientallen drones kan laten samenwerken tijdens calamiteiten. Op die manier krijgen hulpverleners op de grond een veel beter beeld van bijvoorbeeld een grote brand. Maar ook zijn toepassingen denkbaar op het gebied van inspecties en drone delivery. Via 5G staan de drones met elkaar en met het grondstation in contact.

Samenwerkende drones

Volgens ceo Kumardev Chatterjee zijn dronezwermen ideaal om vanuit meerdere perspectieven en met verschillende sensoren opnamen te doen en metingen te verrichten. “Denk bijvoorbeeld aan een torenbrand. Een paar drones zouden verdiepingen kunnen scannen op de aanwezigheid van mensen, terwijl andere drones het dak in de gaten houden. Weer andere drones zouden de ontwikkeling van de brand kunnen monitoren.”

Om dat allemaal mogelijk te maken heeft Unmanned Life swarm management-software ontwikkeld, die het mogelijk maakt om tientallen of zelfs honderden drones vanuit één centraal punt aan te sturen. Middels kunstmatige intelligentie moeten de drones ook zelfstandig beslissingen kunnen nemen, mochten de omstandigheden dat vereisen.

Communicatie via 5G

Voor de communicatie tussen de drones en de operator wordt gebruik gemaakt van 5G netwerken. Daartoe wordt samengewerkt met British Telecom, Ericsson en King’s College London. Daarbij worden diverse ‘urban emergency rescue scenarios’ opgesteld en getest.

De software is niet beperkt tot drones alleen. In principe kunnen ook autonome rovers op de grond worden aangestuurd. Ook is samenwerking tussen drones en rovers denkbaar, bijvoorbeeld om goederen deels via de lucht, deels over de grond te vervoeren.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over het ROC-light. Vanaf 30 augustus 2018 is Wiebe te zien als coach&jurylid in het tv-programma 'Drone Masters'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak kans op deze backpack t.w.v. € 199,-!

We hebben weer een mooie winactie lopen! Wil jij deze Torvol Drone Adventure Backpack ter waarde van € 199,- winnen? Check snel onze review en lees hoe je kans maakt op een hagelnieuw exemplaar van deze backpack voor outdoor beeldmakers!