Nieuws

Eerste transatlantische dronevlucht aangekondigd

Een onbemand luchtvaartuig met een spanwijdte van maar liefst 26 meter zal binnenkort als eerste drone een recordvlucht maken over de Atlantische oceaan. Het toestel stijgt op in de Amerikaanse staat North Dakota om vervolgens na ruim 6.500 km vliegen te landen op Engelse bodem. Het toestel wordt bestuurd vanuit Grand Forks in North Dakota.

40 uur non-stop vliegen

De drone in kwestie betreft een militair toestel van het type MQ-9B SkyGuardian en werd ontwikkeld door General Atomics Aeronautical Systems. Het toestel kan ruim 40 uur aaneengesloten in de lucht blijven en kan onder andere ingezet worden voor verkenningsmissies. De drone kan ook voorzien worden van precisiemunitie.

Als alles volgens plan verloopt komt de drone op 11 juli aan op vliegbasis RAF Fairford in Gloucestershire. Om de recordvlucht veilig en succesvol te laten verlopen heeft de Engelse luchtvaartautoriteit CAA diverse luchtruimrestricties ingesteld op de dag van aankomst.

Air Tattoo

Na aankomst wordt de drone tentoongesteld tijdens de festiviteiten rond het honderdjarig bestaan van de Engelse luchtmachtdienst RAF. Volgens een woordvoerder van de Air Tattoo worden zowel civiele als militaire drones steeds belangrijker voor de luchtvaartsector, en is het daarom van belang om de ontwikkelingen te blijven volgen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier