Nieuws

Nederlandse machinefabriek wint innovatieprijs met vliegende tractor

Machinefabriek Boessenkool uit Almelo heeft onlangs de Nederlandse Innovatieprijs 2018 gewonnen voor de ontwikkeling van een uit de kluiten gewassen multirotor waarmee goederen en zelfs personen vervoerd kunnen worden. Defensie experimenteert al met de drone. De uitreiking van de prijs vond plaats tijdens het tv-programma De Wereld van Morgen.

Tractordrone

Van oudsher bouwt Machinefabriek Boessenkool machines en installaties voor de meest uiteenlopende opdrachtgevers in binnen- en buitenland. Ook doet het bedrijf zelf aan productontwikkeling. Op initiatief van een aantal medewerkers van het bedrijf werd onder andere een groot formaat multirotor ontwikkeld, met een hefcapaciteit van zo’n 500 kilo. De drone zelf weegt 130 kilo. De vliegtijd bedraagt ongeveer 30 minuten en het systeem kan autonoom op GPS coördinaten vliegen.

Volgens directeur Eelco Osse zijn er veel toepassingen denkbaar voor de vliegende tractor. Vanuit de markt is er al veel interesse: onder andere het Nederlandse leger heeft interesse in de drone, voor logistieke toepassingen. Denk daarbij aan het aanvoeren van voorraden, maar ook aan het afvoeren van slachtoffers.

Stimulans

Uit de innovatiemonitor van de Erasmus Universiteit bleek dat Machinefabriek Boessenkool op diverse terreinen voorop loopt als het gaat om innovatie, en daarom besloot de jury om de innovatieprijs toe te kennen aan de tractor-drone. De prijs werd overhandigd door astronaut André Kuipers.

Voor directeur Osse is de prijs een flinke steun in de rug. “Het is natuurlijk heel mooi om op deze manier te werken, maar je loopt natuurlijk wel risico’s. We zijn elf jaar geleden een bepaalde weg in geslagen. Deze prijs is een stimulans om op die weg door te gaan.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier