Delfts bedrijf gaat drone ontwikkelen voor overbrengen sleepkabel

Het overbrengen van een sleepkabel van een sleepboot naar een containerschip is altijd een gevaarlijk karwei. De sleepboot moet namelijk zeer dicht op het schip varen om de hulpdraad op te laten pikken waarmee vervolgens de sleepkabel wordt overgebracht. Dat moet ook met een drone kunnen, dacht sleepbedrijf KOTUG. Het bedrijf schakelt Delft Dynamics in voor de verdere gezamenlijke uitwerking van het idee.

Kabel overvliegen

Het idee is relatief eenvoudig: door gebruik te maken van een drone voor het overbrengen van de hulpdraad hoeft de sleepboot niet in de gevarenzone van het containerschip te komen. Maar er zijn genoeg operationele en praktische problemen verbonden aan het idee: niet alleen bewegen beide schepen tijdens het overvliegen, ook zouden dergelijke vluchten plaatsvinden nabij industrie- en havengebieden, waar over het algemeen strenge regels gelden voor de inzet van drones.

Het Delftse bedrijf Delft Dynamics is door KOTUG benaderd om het idee verder gezamenlijk uit te werken en een pilotproject op te zetten. Volgens directeur Arnout de Jong zal er zeer waarschijnlijk gebruik gemaakt gaan worden van beeldherkenningssoftware om de drone op de juiste plek te brengen. Ook zal er werk gemaakt worden van de operationele procedures die ervoor moeten zorgen dat de sleepkabeldrone op een verantwoorde manier ingezet kan worden. Verdere details over het project kunnen nog niet worden gegeven.

Veiliger

Hoe dan ook zal de methode met de drone veiliger zijn dan de huidige werkwijze, denkt De Jong. “Nu nog moet de sleepboot zeer dicht op het containerschip komen om de sleepdraad op te pikken. Daarbij wordt er soms zelfs onder de boeg gevaren, uit het zicht van de kapitein van het schip. Via deze methode kan de sleepboot gewoon naast het containerschip blijven varen tijdens het overbrengen van de hulpdraad.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier