Productnieuws

Amerikaans bedrijf ontwikkelt draagbare drone jammer

Naast vijandelijk geweervuur van verdekt opgestelde scherpschutters moeten militairen die zich op het strijdtoneel begeven tegenwoordig ook nog eens dealen met een heel andersoortige dreiging: namelijk bewapende drones die vanuit de lucht explosieven laten vallen. Om dat gevaar het hoofd te bieden heeft de Amerikaanse firma MyDefence een portable drone jammer ontwikkeld, die als een vest gedragen wordt.

Drone jammers

Het gebruik van civiele drones om aanslagen mee te plegen of vijandelijke troepen mee te bombarderen is een toenemend probleem, met name in conflictgebieden, maar ook in het Westen maken defensieorganisaties zich grote zorgen over drones van terroristen. In toenemende mate maken rebellengroepen en IS-strijders namelijk gebruik van consumentendrones om explosieven te vervoeren en deze op afstand te laten vallen.

Niet voor niets bloeit de markt voor counter drone oplossingen dan ook als kool. Een belangrijk segment wordt ingenomen door de zogenaamde drone jammers, stoorzenders die ervoor moeten zorgen dat de radioverbinding tussen piloot en drone gestoord worden. Afhankelijk van de programmering van de drone keert deze dan terug naar de opstijglocatie of wordt de landing ingezet. Dat is in ieder geval beter dan dat de drone zijn weg vervolgt en een gevaar vormt.

Vest

Veel van die drone jammers zien eruit als een soort bazooka, die op de schouder genomen moet worden en die men dan als een geweer op de verdachte drone richt. Dat is niet echt praktisch in gevechtsituaties, en daarom komt MyDefence nu met de Pitbull, een drone jammer in vestvorm. Het voordeel is dat soldaten die de Pitbull dragen hun handen kunnen vrijhouden voor andere taken en dus niet actief met het jammen van drones bezig hoeven te zijn.

De jammer weegt slechts 775 gram en kan zowel op de 2,4 als op de 5,8 GHz frequentieband inbreken. Ook kan de Pitbull het GPS-signaal waarvan drones gebruik maken voor de navigatie verstoren. Volgens de fabrikant is de jammer in staat om drones tot op een kilometer afstand onschadelijk te maken.

Detectie

Helemaal standalone werkt de Pitbull overigens niet; voor het detecteren van mogelijk vijandelijke drones is nog een aparte detectie-unit nodig. Die levert MyDefence ook, in de vorm van de Wingman detector.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier