Nieuws

Greenpeace laat Superman-drone neerstorten bij kerncentrale

Op een semi-ludieke wijze heeft Greenpeace gisteren aangetoond dat kerncentrales in Frankrijk relatief eenvoudig aangevallen kunnen worden met behulp van drones. De milieuorganisatie liet een drone in de vorm van Superman over het terrein van de Bugey-centrale bij Lyon (Frankrijk) vliegen en vervolgens crashen tegen één van de gebouwen op het terrein.

Nofly-zone

In Frankrijk zijn alle kerncentrales officieel aangemerkt als nofly-zone. Dat betekent dat er niet met drones boven kerncentrales gevlogen mag worden. In principe zou geofencing ervoor moeten zorgen dat er geen drones in dergelijke gebieden kunnen vliegen, ware het niet dat deze techniek niet waterdicht is en eenvoudig omzeild kan worden. In zelfbouwdrones kan geofencing zelfs helemaal weggelaten worden.

Dat gegeven baart Greenpeace zorgen. De milieuorganisatie vreest dat terroristen met behulp van drones gericht aanvallen kunnen uitvoeren op zwakke plekken in de centrales, zoals bijvoorbeeld de bassins waarin gebruikte splijtstofstaven worden opgeslagen. Die bevinden zich in gebouwen die veel minder goed gepantserd zijn dan de reactorruimten. Om hun punt duidelijk te maken besloot Greenpeace om een drone in de vorm van Superman tegen één van de gebouwen aan te laten vliegen, en dat met behulp van een andere drone te filmen.

Slecht beveiligd

“Deze symbolische actie toont nog maar eens aan hoe slecht deze koelbassins met bestraalde kernbrandstof beveiligd zijn. Ze zijn makkelijk bereikbaar via de lucht en daardoor bijzonder kwetsbaar voor moedwillige aanvallen van buitenaf,” licht Eloi Glorieux van Greenpeace België toe.

Volgens Glorieux zijn de koelbassins voor gebruikte kernbrandstof de gebouwen die de hoogste concentraties radioactiviteit bevatten. “Toch worden er onvoldoende maatregelen genomen om ze te beveiligen. Wat als dit geen drone was die bestuurd werd door vreedzame activisten?”

Moderniseren

Greenpeace zou graag zien dat EDF en Engie-Electrabel meer werk maken van de modernisering van de beveiliging. Glorieux: “Deze installaties zijn gebouwd in de jaren zeventig. Er is toen geen rekening gehouden met de mogelijkheid van een terroristische aanval, waardoor de opslaggebouwen voor gebruikte kernbrandstof onvoldoende beschermd zijn.”

Het liefst zou Greenpeace zien dat er helemaal een punt wordt gezet achter het opwekken van stroom met behulp van kernsplitsing.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier