ProRegelgeving

D66 en VVD willen mogelijkheden ROC-light snel verruimd zien

Tweede Kamerleden Jan Paternotte (D66) en Remco Dijkstra (VVD) zien graag dat ROC-light vliegers snel meer mogelijkheden krijgen om operaties uit te voeren. In een motie waarover vandaag in de Tweede Kamer wordt gestemd pleiten zij voor het verruimen van de maximale vlieghoogte van 50 tot 120 meter. Daarnaast willen de kamerleden graag meer duidelijkheid van de regering als het gaat om de invoering van een kennistoets voor recreatieve dronepiloten.

Meer vliegvrijheid

Volgens initiatiefnemer Paternotte is het onbegrijpelijk dat recreatieve dronepiloten op dit moment meer mogelijkheden hebben dan ROC-light vliegers die beroepsmatig gebruik maken van hun drone. De aankomende Europese regelgeving brengt hier weliswaar verandering in, maar als het aan D66 ligt komt de minister nu al in actie. D66 wordt daarin ondersteund door de VVD.

Paternotte: “Het is goed dat nieuwe Europese regelgeving dronevliegers meer vrijheid gaat geven. Maar het duurt nog even voordat het zover is. D66 wil hier niet op wachten: het is tijd dat Nederland eindelijk eens zelf initiatief neemt en koploper durft te zijn. Daarom willen we ROC-light houders niet laten wachten tot de Europese regelgeving en nu zo snel mogelijk al helpen aan meer vliegvrijheid. Dan mogen ook professionele dronepiloten 120 meter hoog vliegen.”

Handhaven theoriekennis

Het feit dat de meeste incidenten met drones veroorzaakt worden door mensen die geen idee hebben van regelgeving of daar bewust lak aan hebben is een doorn in het oog van de kamerleden. Met de invoering van de Europese regelgeving komt er ook een verplichte theorietoets voor hobbypiloten. Vooruitlopend daarop willen de indieners van de motie graag van de minister horen hoe er in de toekomst gecontroleerd gaat worden of hobbypiloten wel hun theoriebewijs hebben gehaald.

“Er komen meer kenniseisen bij voor recreatieve piloten met de nieuwe regelgeving. Daar zijn we blij mee, want ongevallen met drones worden voornamelijk veroorzaakt door de onwetenden. We zijn dan ook erg benieuwd hoe de minister deze kenniseisen gaat handhaven”, licht Paternotte toe.

Wiebe de Jager van Dronewatch is verheugd met de motie: “Het is fijn om te zien dat er kamerleden zijn die de potentie van drones onderschrijven, ook al is dit maar een kleine eerste stap. Wil de sector tot wasdom komen dan moet daarvoor wel ruimte gecreëerd worden. Ook ondersteun ik de wens om serieus werk te maken van het vergroten van kennis van recreatieve dronevliegers. Het kan niet meer zo zijn dat je in de winkel een drone van een paar kilo koopt en daar zonder enige kennis mee gaat vliegen.”

Voortgangsbrief drones

Uit de Voortgangsbrief drones die minister Cora van Nieuwenhuizen onlangs naar de Tweede Kamer stuurde bleek al dat de regering voornemens was om ROC-light dronevliegers meer mogelijkheden te geven. Daar werd echter geen termijn bij genoemd. Naast het aanpassen van de hoogtebeperking van 50 meter wordt mogelijk ook de maximale vliegafstand van 100 meter verruimd.

Verreweg het grootste deel van de professionele dronevliegers in Nederland vliegt onder het zogenaamde ROC-light regime. Dat betreft momenteel ruim 500 bedrijven, tegenover zo’n 60 bedrijven die geïnvesteerd hebben in het volledige ROC. De Jager: “Ook de full ROC-houders zouden uiteindelijk meer mogelijkheden moeten krijgen. Denk aan vliegen in CTR-gebieden of het uitvoeren van vluchten boven bebouwing.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “D66 en VVD willen mogelijkheden ROC-light snel verruimd zien

  • Nou, niet helemaal. 1e Nederland loopt helemaal niet voorop tov de Eu-regels, andere landen gaan ons daar allang in voor. En DARPAS ziet graag een relatie met de uitbreiding van de mogelijkheden voor ROC-houders, waar nog weinig uitbreiding van de mogelijkheden in het verschiet ligt, en die hebben heel wat meer moeten investeren in veiligheidsverhogende maatregelingen dan dat de ROC-light vliegers hebben hoeven doen. Het zou dus niet meer dan terecht zijn dat ROC houders vooruitlopend op de invoering van Eu-regels wat meer mogelijkheden krijgen. Het is nu omdat NL klem zit tussen hun eigen bedachte beperking van 50 voor Roc-light en de door EU bedachte 120 m voor de open category dat ze moeten bewegen. Daar heeft geen lobby wat aan geholpen.! Kortom wat er nu gebeurd is onafwendbaar en meegenomen voor de ROC-light houder maar we zouden ook graag zien dat de ROC houder wat meer mogelijkheden krijgen. Ook zij nog opgemerkt dat de condities waaronder EU zegt dat je straks tot 120m hoogte mag vliegen niet in overeenstemming zijn met wat nu dan NL zou moeten veranderen: door Eu wordt er nadrukkelijk eisen gesteld aan de drone waarmee dan tot 120 m mag worden gevlogen. Voorwaarden zoals het vanuit de fabriek gemaximaliseerde hoogte , geofencing en identificatie. En over die CE-gekeurde drones kunnen onze roc-light houders nu nog niet beschikken. Dus In een overgangstijd totdat degelijke ce-gekeurde drones beschikbaar komen zou EU wel eens extra beperkingen kunnen opleggen aan het vliegen tot 120 m hoogte als je nog geen ce-drone hebt. Bv niet hoger vliegen dan 50m …. en dan hebben we weer een jojo beleid.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier